JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Upphandlingen av teknik till automatiska elmätare i Sverige blev bingo för fastighetsautomationsföretaget Echelon. Både Eon och Vattenfall ska använda dess system.
Den 1 juli 2009 ska alla svenska elmätare vara automatiskt avläsbara på distans, enligt en lag tillkommen för att öka konkurrensen på elmarknaden. Nu har både Vattenfall och Eon, före detta Sydkraft, valt teknik för sina mätare, och i båda fallen blev det NES System från amerikanska Echelon. För Vattenfall handlar det om 700 000 elmätare och för Eon 370 000.

I Eons fall ska mätarna levereras och installeras av ES Mätteknik, ett dotterbolag till Elektrosandberg. Vattenfalls leverantör är spanska Telvent.

Systemet mäter förstås elåtgången, men även en rad kvalitativa värden som aktiv effekt och energiåtgång, reaktiv effekt, samt sann spänning och ström. Mätvärdena skickas över elnätet till en datainsamlingsenhet, som krypterar informationen och skickar den vidare via Internet eller över GSM-nätet. Till systemet hör också styr- och övervakningsprogramvara.

Echelon har tidigare mest gjort sig känt för plattformen Lonworks och protokollet Lon för fastighetsautomation. De teknikerna används för mätdatainsamlingen även i NES-systemet.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus