NYHETSBREV 2015-10-13



 

22 miljoner till film som ger effektivare solceller

Kiselsolceller som täcks med nanotrådar får klart högre verkningsgrad än utan trådar. Det hävdar Lundaföretaget Sol Voltaics vars idé är att tillverka nanotrådsfilm som kan användas av solcellstillverkare världen över. Nu får företaget 22 miljoner kronor av Energimyndigheten för att få ut sin teknik på marknaden.


LÄS MER
 
Sök europeiska utvecklingspengar!

Det finns mångdubbelt mer forsknings-, utvecklings- och innovationspengar att hämta för de företag som går med i europeiska samarbeten än för de som nöjer sig med Vinnovas inhemska program. För att få fler att höja blicken ordnar Smartare Elektroniksystem en heldag om ämnet den 23:e november i Kista.


LÄS MER
 

Europa skriver ut satellitantenn

Just nu tillverkar fransk-italienska Thales Alenia Space (TAS) två koreanska telekomsatelliter som båda ska ha 3D-printade telemetri- och kommandoantenner ombord. Detta är de hittills största delarna till en rymdfarkost som tillverkats i Europa med 3D-print.


LÄS MER
 

Få 100 000 för din grafenidé

Har du en idé på hur man kan använda grafen på ett nytt sätt? I så fall kan du vinna 100 000 kronor för att realisera din idé i en så kallad innovationstävling arrangerad av det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen.


LÄS MER
 
Jan TångringJAN TÅNGRING:

Bästa PR-avdelningen vinner

Häromveckan kastade jag en pressrelease från det anrika universitetet MIT i papperskorgen. Nyheten höll inte för en närmare granskning. Det här är hur jag tänkte.

LÄS MER
 
Altera: Hyperregister ger fart åt FPGA:erna
Prestanda för ett systems bestäms ofta av hur snabbt det kan skyffla data. I många fall, inklusive FPGA:er, är den vanligaste tekniken för att öka prestanda att göra de interna bussarna bredare och bredare. Det är inte ovanligt med 512 bitar, 1024 bitar eller ändå mer men tekniken slukar resurser i form av kiselyta och energi. Dessutom ökar komplexiteten när man ska designa komparatorer eller göra checksummor på så breda bussar.


LÄS MER
 

Glukosmätning via radiovågor och utan blodvite

Provtagningen känns för patienten ungefär som att lägga tummen på sandpapper.  Men resultatet blir noggrannare än  när man sticker hål för blodprov. Elektroniktidningen har träffat Kistaföretaget Ascilion.


LÄS MER
Tack för att du läser Elektroniktidningens nyhetsbrev!
(c) Elektroniktidningen Sverige AB
Annonsering: Anne-Charlotte Sparrvik
Ansvarig utgivare: Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
Prenumerera/Subscribe Avbryt prenumeration/Unsubscribe Ändra adress/Change address
• Arkiv/Archive: etn.se/nyhetsbrev/