Kistaföretaget Ascatron – känt för att skapa epitaxistrukturer för komponenter i kiselkarbid – står inför volymtillverkning av egna SiC-komponenter. Under våren sålde företaget av sin andel i ett joint venture-bolag i Kina och fick därmed loss 3,5 miljoner euro som nu ska användas för utveckling och kommersialisering av egna komponenter.
Under sommaren öppnade Vinnova plånboken för åtta nya kompetenscentrum där universitet och företag tillsammans ska bedriva forskning och utbildning under fem år. Satsningen spänner över forskningsområden såsom batterier, edge computing, digitala tvillingar och nya läkemedel.
I våras blev det officiellt att Högskolan Väst blir först i Sverige att dra igång nätbaserade magister- och masterutbildningar inom robotik och automation. Nu utvecklar lärosätet även onlineutbildningar på forskarnivå. Förhoppningen är att kunna erbjuda en första utbildning redan i slutet av detta år.
En film som sätts på ett fönster och fångar upp solens energi för att senare släppa ut den i form av värme är vad forskare på Chalmers arbetar med. Teamet tror att steget till tillämpning är kort.
För tre och ett halvt år sedan lyftes dagens Elsotec ut i ett eget bolag, med intentionen att ha fullt fokus framåt på Sverige. Så har det också blivit. Idag samarbetar elektronikdistributören med kontraktstillverkare och produktägare för att se till att de mest lämpade komponenterna är på rätt plats i rätt tid.
Den första oktober byter Toshiba Memory namn till Kioxia. Namnet är en kombination av det japanska ordet kioku, som betyder "minne", och det grekiska ordet axia, som betyder "värde".