JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billig positionering från studentföretagare
Ett enkelt, billigt positioneringssystem som är oberoende av GPS, GSM eller andra etablerade system håller på att utvecklas av nystartade Karlskronaföretaget Micro Positioning.

Bakom företaget står studenten Hamid Delalat och forskaren Xiao-Jiao Tao.



- Vi ska göra ett aktivt system för positionering som ska ha låg effekt och bli så billigt att vem som helst ska kunna köpa det, säger Hamid Delalat, högskolestudent i Karlskrona och tillika vd i företaget Micro Positioning AB som han startade i höstas tillsammans med några likasinnade.

Till skillnad mot GPS-systemet ger Micro Positionings system inte någon absolut lägesinformation. Man får alltså inte reda på sin latitud eller longitud - poängen är i stället att man får information om var andra föremål befinner sig i förhållande till den egna positionen. Systemet ska fungera på upp till ett par kilometers håll, beroende på hur omgivningen är beskaffad.

- Systemet mäter förändringar i omvärlden och bygger bland annat på hur radiosignaler fortplantas och studsar. Hur noggrant det blir beror på vilka frekvenser man väljer att jobba på. Mycket mer kan vi inte berätta ännu, säger Xiao-Jiao Tao.

En patentansökan är inlämnad, och fler är på gång. Företaget har fått något av en flygande start tack vare stöd från riskkapitalbolaget Starthouse och Stiftelsen Innovationscenter.

De första pengarna kom från högskolan i Karlskrona.

- Jag gick upp till rektor, berättade om min idé och sa att jag ville starta ett företag. Skolan gav oss startkapital på en gång - helt fantastiskt, säger Hamid Delalat.

Man jobbar just nu med att dra in mer kapital till företaget. Man har ett första mål, att ha en prototyp framme inom sex månader.

För det krävs cirka 5 miljoner kronor.

- Sedan tar det kanske ett år till att få fram en produkt, säger Hamid Delalat.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)