JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LGP Allgon blir amerikanskt för tre miljarder
Telekomföretagen Powerwave Technologies och LGP Allgon går samman. Powerwave har lagt ett bud på LGP Allgon som LGPs styrelse rekommenderat aktieägarna att acceptera.
Det hann inte ens gå ett år sedan de svenska telekombolagen LGP Technologies och Allgon gick samman till LGP Allgon, noterat på Stockholmsbörsen, förrän det blev dags för en ny strukturaffär.

LGP Allgon levererar utrustning för radiobaserad mobil infrastruktur. Amerikanska, Nasdaqnoterade, Powerwave Technologies är ledande leverantör av effektförstärkare med hög prestanda till mobila nät. Nu vill företagen bli ett, för att ta täten globalt som konstruktör och tillverkare av trådlös infrastruktur.

- Samgåendet kommer i betydande mån utöka båda företagens geografiska täckning i samtliga kundsegment och på samtliga marknader och kommer att skapa en i verklig mening global leverantör av integrerade trådlösa lösningar som skapar mervärde högre upp i värdekedjan, säger LGP Allgons koncernchef och vd Bengt Broman i ett pressmeddelande.

LGP Allgon har i dag 1400 anställda. Efter sammanslagningen kommer man att vara 1900.

- Verksamheten i Sverige kommer inte att förändras. Vi behåller utveckling, marknadsföring och tillverkning och ser inte några personalförändringar framför oss. Detta är två företag som kompletterar varandra mycket väl, vilket öppnar möjligheten för att skapa nya gemensamma system. Med sammanslagningen blir vi en kraftfull underleverantör till de stora systemleverantörerna, och det öppnar för att vi ska kunna öka våra marknadsandelar, säger Claes Silfverstolpe, finanschef på LGP Allgon.

LGP Allgon lägger knappa tio procent av omsättningen (1650 miljoner de nio första månaderna i år) på utveckling. På den nivån ska man ligga även fortsättningsvis.

- Vi ser fram emot möjligheterna att vidareutveckla ett av de bredaste produkt- och tjänsteutbuden inom mobilbranschen, säger Powerwaves koncernchef och vd Bruce Edwards.

Samslagningen görs genom ett offentligt erbjudande från Powerwave att förvärva samtliga aktier i LGP Allgon. Betalningen blir 1,1 nyemitterade Powerwave-aktier för varje LGP Allgon-aktie, värt 61,87 kronor per aktie. Hela transaktionen värderas till cirka tre miljarder kronor och LGP Allgons styrelse rekommenderar enhälligt sina aktieägare att acceptera.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)