JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmerbart till Max
Halverad kostnad, en tiodel av effektförbrukningen, dubblerad prestanda och fyra gånger så många logikelement. Det är löftena från Altera som utvecklat en helt ny generation av CPLD-familjen Max.
- Med den nya Max-familjen blir det möjligt att ersätta små asicar och ASSP:er med programmerbar logik. Förutom att man kan spara pengar ökar flexibiliteten eftersom man kan programmera om dem på kortet under drift.

Det säger Paul Hollingworth som europeisk marknadschef på Altera.

Max-familjen är Alteras lågpriserbjudande för programmerbar logik. Produkterna används ofta som "klisterlogik" för att koppla ihop större kretsar. Familjen har funnits i femton år och det har tillverkats över tre hundrafemtio miljoner exemplar.

- Under årens lopp har den genomgått många förändringar men ingen så stor som den vi lanserar nu. Därför är det också dags att ändra namnet från Max till Max II, säger Paul Hollingworth.

Den nya versionen tillverkas i en 0,18 μm flashprocess och inte som tidigare i en EEPROM-process. Nytt är också att arkitekturen är baserad på en fyrvägs look-up table, LUT, samma teknik som används i FPGA:erna.

Precis som föregångaren är programmet lagrat i kretsen som är redo att användas så snart strömmen slås på, så kallad instant-on.

Bytet av tillverkningsprocess har medfört att Altera kunnat lägga till ett litet flashminne på 8 kbit som kan användas för att lagra till exempel serienummer eller versionsnummer. Flashprocessen gör också att kretsarna blir mindre.

Processbytet har också lett till dramatiskt reducerad effektförbrukning, men kretsarna är trots det inte idealiska för batteridrivna apparater.

Orsaken är att de inte är statiska vilket leder till att de drar några milliampere även när klockan är avstängd.

Max-familjen har inbyggd spänningsreglering vilket innebär att de kan hantera matningsspänningar på 3,3 V, 2,5 V och 1,8 V.

Max II kommer i fyra varianter med 240, 570, 1270 och 2210 logikelement vilket motsvarar cirka 192 till 1700 makroceller.

Priset går från 1,5 dollar till 7 dollar i kvantiteter om 500 000 enheter. De första provkretsarna ska gå att köpa till sommaren och volymproduktionen är planerad till slutet av året.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)