JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slumptalsgenerator som öppen kod
Konsultföretaget Informasic har utvecklat ett antal IP-block för FPGA och asicar som man nu kommer att lansera successivt. Först ut är en slumptalsgenerator, som kan laddas ner som öppen källkod.
Generera testdata och kontrollerad slumpmässig trafik är två typiska tillämpningar då slumptal är bra att ha. Göteborgsbaserade Informasic lanserar nu ett egenutvecklat IP-block med en pseudoslumptalsgenerator kallad Rule 30, som öppen källkod att ladda ner kostnadsfritt från företagets sajt.

Namnet, Rule 30, är hämtat från den funktion blocket utför, en uppsättning regler som ger en skenbar slumpmässighet utan slumpmässig indata. Kärnan består av 32 enbitars celler där nästa tillståndet i varje cell beror på dess nuvarande tillstånd, dess närmaste grannars tillstånd, samt ett antal uppdateringsregler. Kärnan levererar ett 32-bitars pseudoslumptal för varje klockcykel.

Företaget poängterar dock att slumptalen inte är kryptografiskt säkra, och att blocket därför inte ska användas för strömkrypto eller vid nyckelgenerering.

- Matematiskt uttryckt ger reglerna upphov till ett kaotiskt, aperiodiskt beteende, förklarar företaget i ett pressmeddelande.

Blocket, skrivet i Verilog, kräver 32 register och 64 logikelement i en Altera Cyclone II FPGA, och kan klockas med drygt 400 MHz. Det är Informasics första lanserade IP-block, men inte det sista lovar vd Leif Åkesson.

- Det här är en strategisk satsning, och vi har ett paket med IP-block som kommer successivt nu under våren. Några blir öppen källkod, andra kommer vi att ta betalt för, säger han till Elektroniktidningen.

Han medger att det ibland kan vara svårt att direkt se kopplingen mellan publicering av öppen källkod och intäkter till företaget, men menar att "den som ger mycket brukar få mycket".

- Vi använder själva en hel del öppen kod, både för hårdvara och mjukvara, och vill gärna bidra en del med sådant som vi tycker att vi är duktiga på, säger han.

Tills vidare kommer blocken enbart att finnas på Informasics egna sajt. Att även lägga upp blocken för nedladdning på exempelvis någon av sajterna opencores.org eller sourceforge.com är inte aktuellt.

- Våra utvecklare tycker att opencores inte är tillräckligt användarvänlig - det är krångligt både att ladda upp och ladda ner kod där. Då är sourceforge bättre, men den sajten är enbart för mjukvara, säger Leif Åkesson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)