JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska fotografiska minnet tiofaldigade finansieringen

MemotoSvenska fotografiska minnet tiofaldigade finansieringen

Memotos automatiska minikamera har dragit in 3,5 miljoner kronor i gräsrotsfinansiering från den öppna finansieringsmäklaren Kickstarter.
Efter bara fem timmars annonsering på Kickstarter var ursprungsmålet nått. Då höjde Memoto ribban, och sedan en gång till, och har nu nått en summa som är drygt tio gånger högre än den man ursprungligen siktat på.

Martin Källström
Martin Källström
– Man drömmer förstås alltid om att en produktlansering ska ge en sådan här effekt, men vi är överväldigade, säger Memotos vd Martin Källström i ett pressmeddelande.

Memotos skjortknappskamera dokumenterar ditt liv automatiskt, så du slipper avbryta det. Dessutom får du bilder som verkligen är tagna i ögonblicket och inte strax efteråt.

Till konceptet hör en webbtjänst som katalogiserar bilderna.

Finansiärerna på Kickstarter har inte bara gett pengar utan också återkoppling om själva produktidén.

Memoto
Det här är ögonblicket – fångat på bild i delägaren Eric Hampusgårds kamera – då Memoto inser att det ursprungliga Kickstartermålet passerats redan efter fem timmar.
– Vi har försökt lyssna på deras idéer och införlivat mycket av deras förslag i produktförbättringar, säger Martin Källström.

Den återkopplingen har fått som konsekvens att bildfrekvensen kommer att kunna ställas in fritt istället för att vara låst till 1/30 Hz. Dessutom kommer man att kunna ta bilder manuellt, och välja om bilder ska lagras i molnet eller lokalt.

Facebook avgörs just nu vilken den fjärde färgen på kamerahöljet ska vara.

Ytterligare idéer som kan komma att förverkligas – om vidare finansiering kommer – är en modell med vattentätt skal, en trådlös wifi-docka och en vidvinkellins.

Memotogänget består av entreprenörer, kameraelektronikingenjörer och mjukvaruutvecklare. Projektet startade för ett drygt år sedan.

Den frimärksstora kameran kommer att börja levereras redan i början av 2013.

Kickstarterpengarna löste en likviditetsproblem inför tillverkningen. Men framför allt gav de Kickstarter marknadsföring – en uppskattning av marknadens storlek, förhandsbeställningar, kontakt med supportrar och mediatäckning.

– Crowdfunding är ett perfekt entreprenöriellt uppstartsverktyg, säger Martin Källström i en intervju.

Företaget stöds av Linköpings universitet och dess företagsinkubator Lead. Tidigare finansiering har kommit från brittiska riskkapitalbolaget Passion Capital.

I skrivande stund har Memoto fått 534 000 dollar från 2744 finansiärer. Bidragsbössan är öppen till på fredag, här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)