JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fingerprint Cards i nya Windows 8.1

Fingerprint Cards i nya Windows 8.1

I går visade Microsoft upp betaversionen av sitt uppgraderade operativsystem Windows 8.1. Och en av nyheterna var en fingeravtrycksläsare från svenska Fingerprint Cards, som nu är så kallad Blue Partner och med i utvecklingen av kommande Windowsversioner.
Det var på Micrsofts utvecklarkonferens Tech Ed i New Orleas som Microsoft visade vad uppgraderingen av operativsystemet Windows 8 ska innehålla och då Fingerprint Cards lanserades som en Blue Partner.

Begreppet Blue Partner kommer från att Windows 8.1 gått under namnet Windows Blue.

- Fingeravtrycksbiometri får en nyckelroll i den framtida utvecklingen av Windows. Microsoft  strävar efter att  avskaffa lösenord och pinkoder och övergå till  inloggning via fingeravtrycksbaserade touchsensorer. Det kommer att sitta touchsensorer i varenda Windowspryl så småningom - surfplattor, mobiltelefoner, laptops, x-box och it tillbehör som musar, tangentbord  med mera, säger Johan Carlström, vd på Fingerprint Cards, till Elektroniktidningen.

Det är Fingerprint Cards  touchsensor FPC 1011 som vidareutvecklas till en mindre och billigare touchsensor  för att  bland annat passa Microsoft.

- Vi har börjat arbeta med den och kommer göra  kisel-tapeout under sommaren och enligt plan kunna releasa den under  det fjärde kvartalet. Kunderna kommer kunna  börja integrera den i olika prylar under första kvartalet nästa år, säger Johan Carlström.

Till en början kommer FPC-sensorn att sitta på knappar av olika slag - Windowsknappen på datorns tangentbord, hemknappen på mobiltelefoner, på datormusen och så vidare.

- Så småningom är planen att vi integrerar  sensorn i  displayen, säger Johan Carlström.

Enligt Johan Carlström är det inget annat fristående företag som har en kiselbaserad touchsensor för mobila enheter. Apple har tillgång till samma teknik efter köpet av Autentech i oktober förra året, men låser den till Appleprylar.

- Vår sensor läser ett fingeravtryck på fyra sätt/dimensioner - höjd, bredd, djup och så den elektriska laddningen i fingeravtrycket. Det ger så säker identifiering att det godkänns av bankerna, säger Johan Carlström.

En sensor av det här slaget kostar troligen 5-7 dollar initialt. Så om Fingerprint Cards skulle få tillgång till alla de hundratals miljoner Windowsprylarna så blir det en bra slant. Så uppfattade i alla fall aktiemarknaden det som höjde Fingerprint Cards aktiekurs med över 20 procent på tisdagen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)