JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norsk utmanare till Fingerprint och Precise Biometrics

Norsk utmanare till Fingerprint och Precise Biometrics

Sedan 2001 har det norskbaserade bolaget Next Biometrics hållit på att utveckla en fingeravtryckssensor som kan bli upp till 80 procent billigare än konkurrerande alternativ. Hemligheten är en polykiselbaserad sensor som visserligen är större än kristallina dito, men betydligt billigare att tillverka.
– Nu har vi en färdig produkt och väljer att ge oss till känna, säger företagets vd Tore Etholm-Idsøe i en intervju med di.se.

Next Biometrics har existerat sedan 2001 men saknar hemsida och en sökning på Internet ger i princip inga träffar förutom några patentansökningar som grundaren Ngoc Minh Dinh gjort.

Trots det har företaget nyligen tagit in 98 miljoner svenska kronor med hjälp av norska Arctic Securities. Det ger en värdering på cirka 700 miljoner kronor, enligt Affärsvärlden.

Tekniken baseras på polykisel och sensorn består av en matris med värmekännande pixlar som läser av fingeravtrycket. Konkurrerande tekniker nyttjar kristallint kisel, utgångsmaterialet vid halvledartillverkning, i kombination med kapacitiv avkänning.

Next Biometrics hävdar att företagets teknik blir mellan 70 och 80 procent billigare. Dessutom ska den ge större säkerhet än konkurrerande lösningar och inkräktar inte på patent för kapacitiv avkänning.

Dock ser sensorn ut att vara klart större än konkurrenterna eftersom hela fingret behöver få plats.

Företaget säger sig ha säkrat kontrakt med två asiatiska systemintegratörer. Kontrakten omfattar minst 7,6 miljoner sensorer under tre år, med de första leveranserna redan under fjärde kvartalet i år.

Sensorerna integrerats i en referenskonstruktion för en smartmobil av en ”ledande aktör”. Lanseringen ska ske i december och produktionen ska starta nästa år, skriver Arctic Securtities i ett pressmeddelande.

Next Biometrics grundades av Ngoc Minh Dinh och har 18 anställda. Nio finns i Seattle, två i Taipei, fyra i Shanghai och tre i Norge/Tyskland.

En av rådgivarna till bolaget är Bert Nordberg, tidigare koncernchef på Sony Mobile.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)