JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Broadcom byter Mips mot Arm

Broadcom serverBroadcom byter Mips mot Arm

Broadcom utvecklar en processor med en 64-bitars Armkärna. Också i sin övriga portfölj är Broadcom på väg att byta ut sin trotjänare Mips mot Arm.
Broadcoms första Arm är en fyratrådad processor  avsedd för tunga lass i tillämpningar som server, kommunikation, datalagring och säkerhet.

Den tillverkas i 16 nm FinFET, vilket är en process som tros kunna gå i massproduktion i slutet av nästa år. Tre GHz hoppas Broadcom kunna kör den i.

Broadcom har ett projekt tillsammans med teleoperatörer, Linuxorganisationen Linaro och standardorganisationen Etsi om att ta fram mjukvara för att underlätta migreringen från Mips till Arm. Projektet ska bland annat standardisera ett programgränssnitt för dataplanet och optimera virtualisering för Linux.

I slutet av förra året lanserade Arm sina första 64-bitare, Cortex A-50, och då vaknade intresset hos server- och kommunikationsprocessormakarna – i deras produkter gör det stora adressutrymmet markant skillnad.

Idag är PowerPC den vanligaste cpu-kärnan i kommunikationsprocessorer, följd av x86 och Mips. Men analytikern Linley Gwennap tror att PowerPC kommer att petas ner, och processorer med Armkärror – som idag bara har en liten tårtbit inom området – kommer att leda i nästa generation kommunikationsprocessorer, tillsammans med Intels x86-processorer.

– Det är ganska tydligt att Arm och x86 kommer att vinna på kommunikationsområdet, säger Linley Gwennap till tidningen EE Times.

Enligt Linley Gwennap har sju av de åtta stora processortillverkarna inom området annonserat planer på Armprocessorer, bland dem AMD, Cavium, Freescale, LSI och nu Broadcom.

–  När de går i produktion så kommer efterfrågan på PowerPC- och Mipskretsar att gradvis att fasas ut.

Källa: EE Times
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)