JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sivers IMA tar in nya ägare

Sivers IMA tar in nya ägare

Mikrovågsspecialisten Sivers IMA planerar två nyemissioner – en till nuvarande aktieägare och en riktad nyemission till utvalda investerare som man vill ha in i ägarkretsen. Om intresset är stort får Sivers IMA in 15 miljoner kronor.
Sivers IMA:s vd Olle Westblom säger till Elektroniktidningen att pengarna ska användas för att bygga upp en serieproduktion av de nya millimetervågskonvertrarna FC1002V och FC1001E som väckt stort intresse hos telekombolagen (bilden ovan).

De nya millimetervågskonvertrarna, som lanserades för två år sedan, klarar trådlös överföring med gigabithastighet.

I oktober i år kom genombrottet för de nya konvertrarna.

Sivers IMA fick en beställning på en serieorder för omedelbar leverans. Kunden är en större europeisk tillverkare som testat produkten och tidigare beställt både prototyp- och förserie.

Slutkunderna är mobiloperatörer som med Sivers IMA-tekniken kraftigt kan öka kapaciteten i sina mobilnät.

- Serieproduktion kostar pengar och binder kapital i form av lager och kundfordringar bland mycket annat, säger Olle Westblom.

Sivers IMA-aktien handlas på Aktietorget. Fram till september låg aktiekursen runt 6,50 kronorsstrecket men sedan drog den iväg uppåt till 11,50 kronor på bara några veckor.

Sedan dess har kursen mellan 9,50 kronor och 11,50 kronor. Senaste affären gjordes upp på 11,25 kronor.

Teckningskursen i både företrädesemissionen för nuvarande aktieägare och den riktade emissionen till de nya ägarna är 8 kronor per aktie.

Nuvarande aktieägare får 1 teckningsrätt för varje innehavd aktie per avstämningsdagen den 14 november. Det krävs 14 teckningsrätter för att teckna 1 ny aktie.

Egentligen handlar det om tre nyemissionen - en på 3 miljoner kronor till nya aktieägare och två till nuvarande aktieägare. Om den första emissionen på 8 miljoner kronor blir övertecknad emitterar Sivers IMA aktier för ytterligare max 4 miljoner kronor.

Vilka vänder ni er till med den riktade emissionen?

- Det är tre investerare som löpande arbetar med att bistå mindre bolag i deras utveckling. De kommer att bistå oss med garantin, vilket snabbar upp processen för oss. De har ett långsiktigt intresse för det vi gör, säger Olle Westblom.

Sivers IMA levererar systemkomponenter inom mikro- och millimetervågsteknik för radiolänkar inom mobil kommunikation, radarsensorer, militära applikationer och olika sorters labb- och testutrustning. 60 procent av försäljningen går till utrustning för den amerikanska militären.

Sivers IMA har en historia ända bak till 1951 då ingenjören Carl von Sievers startade Sivers Lab AB. Nio år senare köptes företaget av Philips.

1975 dök det upp en konkurrent på marknaden, IMA. Åtta år senare tog Philips över även det företaget och skapade Sivers IMA.

1990 köptes Sivers IMA ut från Philips av företagsledningen som senare börsnoterade aktien.

Läs mer om historien här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)