JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk drake ger el ur strömmar

Svensk drake tar ström ur ström

minesto
Göteborgsföretaget Minesto har som första företag i världen visat att det går att  alstra el ur långsamma havsströmmar. Det egenutvecklade kraftverket, Deep Green, har testats i havet utanför Nordirland med gott resultat.
– Vår teknik skiljer sig radikalt från andra marina kraftverk. Det har varit en lång kamp för att komma till den punkt där vi är nu, men att se Deep Green producera el gör det värt alla ansträngningar, säger Anders Jansson, vd på Minesto.

Utmaningen ligger i att havsströmmar är för långsamma och installationsplatserna för djupa för de flesta tillgängliga marina kraftverk. Det svenskutvecklade kraftverket  Deep Green är  monterat i en flytande struktur. Förankringsmetoden passar kommersiella installationer i havsströmmar, som till skillnad från tidvattenströmmar inte byter riktning och därmed ger en högre verkningsgrad, hävdar Minesto.

Deep Green har testats i fjärdedels skala i Strangford Lough, Nordirland. Syftet med havstesterna har varit att utvärdera kraftverkets prestanda över lång tid inför den första fullskaliga installationen som är planerad till år 2015.

– Bland förnybara energikällor är marin energi känd för att ha en enorm potential, men samtidigt vara svår att utvinna kostnadseffektivt. Med ett nästan konstant vattenflöde forslar havets strömmar stora mängder förnybar energi över hela världen och med en hög verkningsgrad jämfört med väderberoende energikällor som vindkraft och solkraft. Resursen är förutsägbar och därmed lämplig för att tillhandahålla baskraft, med minimal miljöpåverkan, säger Anders Jansson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)