JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Metamaterial suger energi ur luften

Metamaterial suger energi ur luften

En konstruktion som fångar in mikrovågssignaler och omvandlar dessa till en likström med en verkningsgrad på hel 37 procent är vad forskare vid amerikanska Duke University byggt. Den fungerar i princip som en solpanel, men tar sin energi från exempelvis radiobasstationer, satelliter och wifi-nät.
– Vi siktade på att få så hög verkningsgrad som möjligt. Vi har tidigare nått 6 till 10 procent, men den nya designen har verkningsgraden förbättrats markant till 37 procent, vilket är jämförbart med vad solceller kan klara idag, säger Alexander Katko, doktorand som varit delaktig i konstruktionen.

Metamaterial är konstgjorda material – metaller eller halvledare – som uppvisar egenskaper utöver de som finns i naturligt förekommande material. De har speciella elektromagnetiska egenskaper och byggs upp av två eller flera material på makroskopisk nivå. Det första metamaterialet skapades av Rodger M. Walser vid University of Texas, Austin, år 1999.
Det speciella med denna energiskördande konstruktionen är hur man använt så kallade metamaterial –  det handlar om material framställt på konstgjord väg för att ge en viss egenskap – hävdar forskarna på Duke University Pratt School of Engineering. Materialet är konstruerat för att absorbera olika former av vågenergi och omvandla den till användbar energi.

– Det går att använda denna konstruktion för en mängd olika frekvenser och typer av energi, däribland vibration och ljud. Hittills har en mängd teoretiskt arbete lagts ned på metamaterial, men nu har vi visat att det verkligen kan  användas för konsumenttillämpningar.

Konstruktionen som byggts ser ut som fem stycken fyrkantiga glasfibersegel med kopparledare som leder energin ned till ett kretskort. Den påstås kunna konvertera mikrovågor till en likspänning på 7,3 V.

– Vårt arbeta visar hur man enkelt och billigt kan skörda elektromagnetisk energi. Det fina med konstruktionen är att byggstenarna är självständiga och kan adderas. Man kan helt enkelt sätta samman fler delar för att öka energin som kan skördas.

En fråga som dock inte tas upp är om energin från ett wifi-nät eller en radiobasstation är fria att absorbera och användas för att exempelvis ladda den egna mobiltelefonen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)