JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Referens för design av batterisystem

Referens för design av batterisystem

Ett batterihanteringssystem övervakar bland annat hur laddat ett batteri är, och dess hälsotillstånd. För det krävs noggrann strömmätning. Nu lanserar österrikiska AMS en referenskonstruktion som kostnadseffektivt och med stor noggrannhet kan mäta strömmar på upp till 100 A.
Referenskonstruktionen som AMS utvecklat kan mäta strömmar upp till 100 A utan behov av ett dyrt shuntmotstånd. Strömmen mäts med en noggrannhet på ± 1 procent genom att spänningsfallet över en 10 mm kopparledning på kretskortet övervakas.

Hjärtat är AMS front-end-krets AS8510, med två kanaler för mycket noggranna mätningar. Den ena kanalen används för att mäta ström genom avkänning av spänningsfallet över kopparledningen, som har känd resistans och temperaturkoefficient. Den andra kanalen mäter temperaturen hos kopparledningen. Temperaturen kan endera mätas med AS8510 eller utifrån.

Genom att använda en kompensationsalgoritm utvecklad av AMS kan AS8510 utesluta effekten av resistansvariationerna som uppstår i kopparledningen då temperaturen varierar. Det gör att strömmen kan mätas med samma höga noggrannhet över hela temperaturområdet, från –40 °C till +125 °C, utan krav på ett noggrant shuntmotstånd med låg temperaturkoefficient.

Referenskonstruktionen går att köpa för 100 dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)