JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles bil nu utan ratt
Google driveless car
Google ska tillverka 100 förarlösa bilar med en start- och stoppknapp som enda styrning. Den har inte ens bilstereokontroller. Det är prototyper avsedda för fortsatt forskning – inte skarp produktion.
Bilarna tillåter Google att experimentera med ett koncept som ligger ytterligare ett steg närmare visionen.

– Vi ska utforska hur helt självkörande bilar skulle se ut, skriver Google i en blogg.

Den nya bilen är liten – den är i princip ett rullande baksäte för två passagerare med plats för lite bagage. En navigator visar passagerarna var de befinner sig. Maxhastigheten är programmerad till 40 km/h. Den enda styrningen är en en start- och stoppknapp.

 Google driveless car
Bilen är av Googles egen design, inte en ombyggd standardbil som tidigare prototyper varit.
Sensorerna tillåter den att hålla koll på alla objekt inom cirka 200 meters avstånd (två fotbollsplaner) utan blinda fläckar, enligt Google.

I sommar börjar de allra första provkörningarna. Då använder Google prototyper av prototyperna – med ratt. Under kommande år hoppas Google kunna använda rattlösa bilar i ett nytt pilotprogram i Kalifornien.

Enligt Google kommer förarlösa bilar att göra det möjligt för senila att fortsätta ta bilen. Och så kommer rattfylla att vara ett minne blott, liksom trafikdöden.

Google återvänder också ofta till problemet parkering. Det är ett bekymmer som bilen tar hand om på egen hand när passagerarna klivit ur.

I en reklamfilm ackompanjerad av stillsam hissmusik på piano – se nedan – fantiserar en testpassagerare om hur hon kan umgås med sina barn i bilen när hon inte behöver fokusera på körningen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)