JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optisk spektrumanalysator för kort IR-ljus

Optisk spektrumanalysator för kort IR-ljus

Analys av komponenter till singelmodsystem men också mätning av växthusgaserna NOx och CO2 liksom studier av virus. Det är några av användningsområdena för Yokogawas nya spektrumanalysator för korta infraröda våglängder (SWIR), det vill säga 1200 till 2400 nm.
AQ6375B bygger vidare på den den äldre modellen AQ6375 och bland förbättringarna märks en funktion för att ta bort absorberad vattenånga, inbyggt cut-off filter, dataloggning, ett läge med dubbel hastighet och möjlighet till fildelning i Windows.

Tillsammans med snabbare hårdvara och teknik för brusreducering gör den nya monokromatorn att AQ6375B kan mäta så snabbt som 0,5 s per 100 nm. Läget med dubbel hastighet gör det möjligt att mäta en optisk signal på halva tiden jämfört med normala metoder. Straffet är bara 2 dB lägre känslighet.

Noggrannheten i våglängd ligger på ±0,05 nm (mellan 1520 och 1580 nm) ±0,50 nm (hela området) och upplösningen i våglängd är 0,05 nm. Det dynamiska området är 55 dB och effekter går att mäta från +20 dBm ner till -70 dBm.

Det går att ansluta både multimod- och singelmodfiber via den optiska så kallade free-space-ingången. Tekniken ger också en låg och stabil ingångsförlust för multimodfiber. Dessutom eliminerar avsaknaden av fysiska kontakter risken för skador när fibern ansluts.

Den nya reningsfunktionen är designad för att minimera inverkan av absorberad vattenånga på spektralmätningar i SWIR-området. Genom att kontinuerligt tillföra en renande gas som kvävgas till monokromatorn via dedicerade anslutningar på baksidan kan absorbtionseffekterna från vattenångan minskas avsevärt.

Det finns en ny dataloggningsfunktion för AQ6375B som spelar in analysresultaten, exempelvis analys på laserdioder av typen DFB-LD (distributed feedback laser diode) och tidsstämplade multipeak-mätningar med upp till 10 000 punkter per kanal. Inspelat data kan visas både som tabeller och som grafik. Funktionen är användbar för testning av långtidsstabilitet och test med temperaturcykling av system och komponenter. Det optiska spektrat från varje mätning kan också sparas för utvärdering eller felsökning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)