JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inte bara samverifiering
Belgiska Coware presenterade nyligen ett verktyg för samkonstruktion av maskin- och programvara.

Nyfiken på verktyg för samkonstruktion mellan maskin- och programvara? Då kan du få en gratisresa till Belgien för att testa marknadens färskaste tillskott i genren. Ta gärna med den egna konstruktionen för att verkligen sätta Coware, som verktyget heter, på prov. EU står för flygresa, uppehälle och kanske till och med en del av lönen.

Vad ligger då bakom denna väldiga generositet? Förklaringen är att verktyget utvecklats av forskningscentret Imec - Interuniversity Microelectronics Center - i belgiska Leuven. EU finansierar delar av verksamheten och vill därför också bidra till att sprida kunskapen i Europa.

Men det intressanta är egentligen inte att verktyget kan utvärderas på plats gratis. Coware är faktiskt en mycket ambitiös satsning på samkonstruktion i ordets rätta bemärkelse. Sådana hjälpmedel växer ju inte på träd annars.

- Skillnaden jämfört med andra verktyg på marknaden är att vi stöder samkonstruktion och inte bara samverifiering, säger Ivo Bolsens som basar över konstruktionsmetodiken på en av Imecs divisioner.



Olika språk på hög nivå


Systemkonstruktören beskriver med Cowares hjälp först systemet i olika språk som C, VHDL eller DFL - en samspecifikation om man så vill. Beskrivningen samsimuleras med hjälp av kommersiella simulatorer, både instruktionsuppsättnings- och maskinvarusimulatorer, som kopplas samman av Coware. På maskinvarusidan kan man exempelvis välja Synopsys VSS eller Cadence Leapfrog.

Sedan är det dags att bestämma vad som skall förverkligas i maskin- respektive programvara. Uppdelningen måste man visserligen fortfarande göra själv men tack vare Coware kan man först testa olika alternativ och analysera hur prestandan påverkas. På den här nivån finns naturligtvis ingen egentlig timinginformation, men man kan exempelvis upptäcka flaskhalsar som bör realiseras i grindar.

En extra finess är att Coware dessutom automatiskt genererar gränssnittet mellan program- och maskinvara i form av C- respektive VHDL-kod.

Man kan exempelvis kapsla in sin processorkärna. Verktyget är nämligen tänkt för konstruktioner av kretsar med just processor, minne plus egenutvecklad logik. Hittills stöder Coware ARM- och Sparckärnor. Konstruktionens olika delar kan dessutom simuleras på olika abstraktionsnivåer.

Konstruktören använder därefter någon av marknadens syntesverktyg (läs Synopsys Design Compiler) för att syntetisera hårdvarubeskrivningen till lägre abstraktionsnivåer.



Ingen självklar motsvarighet


Nykomlingen har ingen självklar motsvarighet i dagens verktygsbransch. Visst hittar man vissa likheter med systemverktyg för DSP-konstruktion, exempelvis DSP Station från Mentor Graphics, Cossap från Synopsys eller SPW från Cadenceägda Alta. Även med dessa får konstruktören exempelvis hjälp med att dela upp systemet på maskin- och programvara på ett optimalt sätt. Men Coware erbjuder ju även samsimulering av maskin- och instruktionsuppsättningssimulatorer, vilket snarare för tankarna till Mentors Seamless eller Viewlogicägda Eagles verktyg Eagle-I.

Imec fortsätter utvecklingen av verktyget men marknadsföringen hanteras av ett nyligen avknoppat företag som också döpts till Coware. Man planerar även att öppna kontor i Kalifornien runt årsskiftet.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)