JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första 0,25 μm-kretsarna från SGS- Thomson
Lagom till Electronicamässan blev de första 0,25 μm-kretsarna klara i SGS-Thomsons stora fabrik i franska Crolles. Kretsarna har sex metallager och processen klarar 8-tums kiselskivor.

En krets räcker. Oavsett om det är digital-TV-mottagare, GSM-telefoner eller digitala videospelare. I SGS-Thomsons senaste process kan 10 miljoner grindar - 40 miljoner transistorer - rymmas på ett och samma chips.

Det är i Crolles utanför Grenoble som företaget byggt en halvledarfabrik i teknikens framkant. Samarbetshjälp och stöd har man fått av bland andra France Telecom, dess forskningsinstitut CNET, Philips, samt EU-projekten Jessi, Gressi, Esprit och löften från det kommande projektet Medea.

På 200 mm kiselskivor - 8 tum - kan företaget nu fabricera kretsar med 0,25 μm ritad kanallängd, det vill säga 0,20 μm effektiv kanallängd. Processen har sex metallager vilket gör att man får rum med 30 000 grindar per kvadratmillimeter. Litografi med UV-strålning och såväl kemisk som mekanisk polering anges som några av de nödvändiga processtegen.



Första kunderna klara i somma
r

Kretsarna kan antingen göras mycket snabba eller mycket strömsnåla. Snabb betyder i sammanhanget en klockfrekvens kring 400 MHz och då blir matningsspänningen 2,5 V. Strömsnål betyder en matningsspänning på 1 V vilket enligt uppgift innebär att kretsarna bara drar en femtedel så mycket ström som motsvarande konstruktioner gjorda i 0,35 μm.

En intressant egenskap är möjligheterna att integrera minne i logiken. Såväl DRAM som SRAM i moduler upp till 1 Mbit kan byggas in. Även analoga funktioner kan man få rum med om så krävs.

De första kunderna håller nu på att utrustas med verktyg och information om processen. Kundernas första prototyper väntas bli klara till sommaren.

Nästa steg för SGS-Thomson är en 0,18 μm-process, och företaget uppger att man har fungerande transistorer i den storleken i sina laboratorier. Med tanke på att det bara var 16 månader sedan företaget introducerade sin 0,35 μm-process så lär det inte dröja mer än något år innan de första rapporterna om fungerande 0,18 μm-kretsar från Crolles når marknaden. Processen för 0,35 μm är numera den som företaget rekommenderar sina asickunder.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)