JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinsta gör comeback som centrum för elektronikproduktion
Vinsta företagsområde utanför Vällingby ska bli Stockholmstraktens odiskutabla centrum för elektronikproduktion. Det hoppas i alla fall områdets företagsgrupp som tillsammans med fastighetsägarna försöker ragga företag och utbildningar inom branschen.


- Visionen är att bygga upp området som en sorts Kista men inriktat på elektronikproduktion. Vi försöker betona att det har rötter i elektronikproduktion, att det finns många elektronikföretag här och att det finns mycket lokaler att tillgå, säger Roger Yttermyr på Vällingby ingenjörsbyrå.

Han är en av de drivande krafterna bakom såväl Vinstaprojektet som de stockholmska elektronikföretagens nätverk Nestor.

I Vinsta företagsområde står över 40 procent av lokalerna tomma och Staffan Lundmark, kanslichef för Vinsta företagsgrupp, säger att man lyckats övertala fastighetsägarna att söka nya kunder främst i den expanderande elektronikproduktionsbranschen.

- Det här är ju en bransch som bejakar idén om ett centrum. De ser samordningsfördelar och är inte rädda att samarbeta med andra elektronikföretag. Men något sådant här centrum finns inte i Stockholm idag, säger Staffan Lundmark.

Yttermyr och Lundmark har varit i kontakt med S:t Jacobi gymnasium i Vällingby där intresset ska ha varit stort för en gymnasieutbildning i elektronikproduktion.

- Det är suveränt att bygga upp en gymnasieutbildning nära näringslivet i ett sådant här område, säger Roger Yttermyr, som möjligen kan misstänkas tala i egen sak.

Men det vill också till pengar om utbildningen ska bli verklighet, och näst i tur att uppvaktas av företagsgruppen är Stockholms arbetsmarknads- och utbildningsförvaltning. Även en eftergymnasial utbildning står på önskelistan.

Staffan Lundmark på Vinsta företagsgrupp uppger att en fjärdedel av de 2 400 anställda i företagsområdet, det vill säga kring 600 personer, arbetar inom elektronikbranschen. Föreningens medlemskatalog ger vid handen att många nog måste ha kommit med i räkningen med hjälp av skohorn, men icke desto mindre är den långa raden av små elektronikföretag imponerande. Här finns instrumentföretag som Pendulum, Pondus och Celsius Metech, liksom produktionsavdelningen för Raytheon Standard Radios, legotillverkaren Triab, mekanik- och elektronikmontören Koplex, mönsterkortsfirman Multicad med flera.

Alexander Kristofersson

Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)