JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia säljer Motalafabriken till SCI
Den amerikanska elektronikunderleverantören SCI tar över hela Nokias produktion av multimediaterminaler i Motala, inklusive 450 anställda. Nokia behåller utveckling, försäljning och administrativ personal.


- Nu ska vi öka produktionen med 25-30 procent, säger Krister Rapp, ansvarig för Nokias produktion i Motala och blivande chef för SCI i Sverige.

Nokia säljer ungefär en miljon multimediaterminaler om året, mottagare för digital-tv som sänds via satellit, kabel och marknät. Och SCI tillverkar redan en del av dessa i företagets fabriker i Skottland och på Irland.

- Den produktionen tar vi hem till Motala nu. Det är billigare att tillverka dem här, säger Krister Rapp.

- Vi kommer att bygga upp en ny produktionslina, utöver de två vi redan har.

Tanken är att försörja hela Europa med digital-tv-mottagare från Motala. Nokia har dock ambitionen att sälja dessa produkter över hela världen, och då kommer SCIs globala produktionsapparat väl till pass, påpekar Krister Rapp.

Han tror också att Motalafabriken inom något år kommer att ha minst en ny betydande kund. Men den behöver inte nödvändigtvis vara av Nokias eller Ericssons kaliber.

- Vi är i princip intresserade av all sorts tillverkning, både på kort och systemnivå. Och vi tar gärna även måttligt stora order, nedre gränsen går väl vid 1 000 kort eller så, säger Krister Rapp.



Rena getingboet


I och med SCIs etablering har världens tre ledande kontraktstillverkare av elektronik på kort tid startat verksamhet i Sverige. Först kom Flextronics, som för drygt ett år sedan köpte Ericssons fabriker i Karlskrona. Sedan kom Solectron, med verksamhet i Norrköping och Stockholm sedan ett halvår tillbaka. Solectron har ingen storskalig tillverkning utan driver ett så kallat produktintroduktionscentrum, en form av konsultverksamhet som utgör ledet mellan konstruktion och produktion. Ett liknande centrum har även Flextronics, beläget i Stockholm, och naturligtvis kommer SCI också att ha sådan verksamhet.

- Det är fullkomligt nödvändigt. Ett 40-tal av de personer som följer med från Nokia jobbar med sådant, och de kommer naturligtvis även att jobba med produkter från nya kunder, säger Krister Rapp.

Parallellt med Motalaaffären har SCI även tagit över tillverkning från Nokia i Finland. En fabrik med 300 anställda i Uleåborg som tillverkar radioaccessprodukter är numera SCI-ägd.



Vidareutveckling


Nokia kommer även framöver att satsa hårt på vidareutveckling av sina digital- tv-produkter. Bland annat har man nyligen etablerat ett utvecklingscentrum i Linköping, i Mjärdevi företagspark. Där sitter än så länge bara en handfull människor, men inom något år ska man vara ett hundratal. De ska i huvudsak syssla med programvaruutveckling.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)