JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Osäker framtid för Rambusminnen
Hur framtiden för minnesarkitekturen Rambus DRAM kommer att te sig är ett stort frågetecken. Intel tycks se sig om efter andra alternativ. Samtidigt talar Rambus om nästa generation.


Intel har slagit sig samman med de fem största DRAM-tillverkarna. Tillsammans har företagen bildat en allians med syfte att utveckla nästa generations DRAM- minnen. Tanken är att den nya arkitekturen skall vara klar om fyra till fem år.

Minnestillverkarna som Intel skall samarbeta med är Samsung Electronics, Hyundai Microelectronics, Micron Technology, Infineon Technologies samt det nya företaget NEC Hitachi Memory. Tillsammans står de fem för mer än 80 procent av den globala DRAM-marknaden idag. Intressant att notera är att företaget Rambus inte är inbjudet att delta i arbetet. Detta trots att Intel under en treårsperiod haft ett mycket nära samarbete med företaget och styvnackat hållit minnesarkitekturen Rambus DRAM som det självklara valet för framtida persondatorer.

Rambus tycks, å sin sida, ha andra planer för sitt minnesgränssnitt. Nyligen presenterade företaget en ambitiös framtidsplan som bland annat inkluderar nästa Rambusgeneration med en klockhastighet på hela 1,6 GHz - vilket är dubbelt upp mot idag - men också en strategi med syfte att hitta nya tilllämpningar för minnet. Framför allt hoppas man att minnet skall finna en plats i morgondagens avancerade nätverkslösningar.

Men Rambusarkitekturen är i grunden inte dedikerad till att enbart användas i minnen, utan snarare ett gränssnitt framtaget för att hantera mycket snabb kommunikation mellan olika kretsar. Det har gjort att företaget även letar efter helt nya tillämpningar utanför minnesområdet. Företaget hävdar att sådana lösningar kommer att dyka upp redan under detta år.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)