JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Processorföretagens vinster rasar
1998 tycks börja dåligt för procesortillverkarna. Allt fler företag varnar nu för att deras resultat för första kvartalet kommer att bli betydligt sämre än väntat.


Intel sänkte nyligen sin förväntade omsättning för första kvartalet med hela tio procent, vilket dramatiskt påverkade aktiebörserna världen över. Och AMD har meddelat att man räknar med att göra en ännu större förlust under första kvartalet 1998 än under förra årets sista kvartal.

Orsakerna till Intel och AMDs problem kan troligen sökas på datormarknaden. Compaq, IBM och Hewlett-Packard har alla rapporterat om kraftigt minskad försäljning av persondatorer.

Compaq, som är världens största persondatortillverkare, räknar nu med ett nollresultat för årets första kvartal, istället för en vinst jämförbar med första kvartalet 1997. Därmed lär datorföretagets problem vara de värsta på drygt sex år.

Prispress till följd av bland annat introduktionen av lågprisdatorer är en av de tänkbara orsaker som nämnts. Men även en övergång till mindre lagervolymer hos datortillverkare och -leverantörer hör till de möjliga förklaringarna. Trots datortillverkarnas minskade order hävdar många marknadsanalytiker och även Intel att efterfrågan på persondatorer fortfarande är mycket hög och att marknaden egentligen inte visat tecken på en nedgång.



Priskrig i asien


Inte minst Intel tycks vara förbryllad över den kraftiga ordernedgången. Någon egentlig förklaring har man inte. Den ekonomiska krisen i Asien är möjligen en bidragande faktor, men de flesta av branschens analytiker anser att denna i sig egentligen inte förklarar orderminskningarna.

Ett regelrätt priskrig i Asien till följd av nedvärderade valutor nämns dock av Motorola som den främsta orsaken till företagets oväntat låga försäljning. Men Motorola spelar ju främst på en annan arena, den för trådlös kommunikation, vilket alltså visar att problemen inte är isolerade till datormarknaden.

Återhämtningen på halvledarmarknaden tycks alltså skjutas alltmer på framtiden.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)