JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VHDL-kod ersätter komponentlager
Försvarets Materielverk - FMV - satsar på IP när kiselleverantörerna fokuserar på telekommarknaden.


Militären var tidigare en viktig kund för många halvledarleverantörer. Numera vill kiselfabrikanterna hellre sälja till tillverkare av konsumentelektronik och telekomprodukter.

- Det är svårt att köpa militärspecificerade komponenter idag. Då är IP ett sätt för oss att komma vidare, säger Dennis Söderberg som ansvarar för konstruktionsverktyg och -metoder på FMVs elektroniklaboratorium, Elab.

Stora lager med fysiska komponenter ersätts helt enkelt med konstruktionsbeskrivningar i form av syntetiserbar VHDL-kod - mjuka IP-block med andra ord. På så vis kan militära utvecklingsprojekt få tillgång till funktioner som de inte längre kan köpa som fysiska komponenter.

- När vi sedan behöver konstruktionen syntetiserar vi VHDL-koden och implementerar den exempelvis i en FPGA-krets. På så vis kan man dessutom få fram specialfunktioner i små volymer.

Som exempel på specialfunktion nämner han digitala signalbehandlingsfunktioner för radar.



Offrar yta


Men det krävs oftast en hel del modifieringar av konstruktionen när den ska flyttas från en asic till en programmerbar krets.

- Prestandan ställer till problem. Även om asicprocessen är tio år gammal så blir den ursprungliga asicen snabbare än FPGA-kretsen. Då får vi offra yta för att få upp hastigheten, säger Dennis Söderberg.

Sedan gäller det naturligtvis att ägaren av konstruktionen går med på att sälja konstruktionsbeskrivningen. Dennis Söderberg har varit med om förhandlingar på upp till ett år innan licensavtalet varit i hamn.

Verifieringen av konstruktionsblocket kan också vara ett knepigt kapitel.

- En heltäckande testbänk får man göra själv. Och IP-blockets VHDL-kod kan vara mer eller mindre oläslig.

Men många av svårigheterna gäller främst äldre konstruktioner som inte utvecklats med tanke på återanvändning. Då är bilden ljusare för nyanskaffade konstruktioner.

- Då kräver vi VHDL-kod som enkelt kan återanvändas, säger Dennis Söderberg.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)