JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 17 oktober 2019 VECKA 42
Den amerikanska flash- och EPROM-specialisten Atmel har etablerat sig i Trondheim. Där har man vidareutvecklat en riscprocessor konstruerad av norska konstruktionshuset Nordic VLSI.

I december förra året köpte Atmel en licens på arkitekturen för riscprocessorn μ-RISC utvecklad av Nordic VLSI.

Därefter öppnade man ett utvecklingscenter i Trondheim där fem konstruktörer, varav tre norrmän värvade från Nordic VLSI, har arbetat med att förbättra processorn innan den går i produktion. Bland annat har adressutrymmet utökats till 8 Mbyte data och lika mycket adresser.Även hos Alcatel


Processorkärnan har utvecklats på Nordic VLSI delvis med anslag från europeiska halvledarprogrammet Jessi.

Nordic VLSIs beteckning är μ-RISC. 1994 såldes en licens till Alcatel-Mietec. Processorkärnan ingår nu i företagets bibliotek med makroceller (Elektroniktidningen 16/94 s 18).

Atmelversionen är inkompatibel med den lösning som Alcatel-Mietec har tillgång till. Atmel kallar sin version för AVR. Arkitekturen är en 8-bitars Harvardarkitektur med en del inbyggda möjligheter att skala upp kretsen till 16 bitar.

Kretsen programmeras i C och är avsedd för styrtillämpningar. Atmel hävdar att processorn ger en kompaktare kod än till exempel styrkretsarna 80C51, PIC och HC05 och att den är 5-10 gånger

så snabb, räknat i antalet instruktioner per megahertz. I likhet med Atmels styrkretsar kommer AVR att baseras på flashteknik och ha ett inbyggt flashminne. Med en låg effektförbrukning siktar företaget in sig på bärbara tillämpningar, bland annat har man nämnt GSM-telefoner.Provexemplar i sommar


De första provexemplaren kommer att finnas tillgängliga det kommande halvårsskiftet i form av två 40-MHz-kretsar med 2 respektive 8 kbyte inbyggt flashminne. Förutom själva logiken som alltså görs i Norge kommer kretsens inbyggda flashminnen att utvecklas i San José i USA. Tillverkningen kommer att ske i Atmels europeiska fabrik i Rousset i Frankrike.

Atmels stötesten nu är att få fram konstruktionshjälpmedel till processorn. Till hösten hoppas man ha ett paket med kompilator, debugger, simulator samt utvecklingskort tillgängligt.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)