JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Säg hej till kretsen
Trött på tråkiga beteckningar på halvledare? Tydligen är man det på Philips också. För senaste skapelsen inom taligenkänning har fått namnet Hello IC.
Ska man tro entusiasterna på Philips så kommer röstigenkänning att bli en enormt spridd tillämpning inom några år. Vi kommer att prata med radion och DVDn i bilen, alla fjärrkontroller hemma ersätts med talkommandon och självklart behövs inga tangenter på mobiltelefoner som styrs med rösten.
 
Philips har därför tagit fram en krets för taligenkänning, som fått det klatschiga namnet Hello IC. Kretsen klarar att tolka upp till 100 ord, varav upp till 50 kan vara aktiva samtidigt. Den "förstår" mer än ett ord i taget, så att instruktioner kan ges i fullständiga meningar. För tillämpningar som kräver större ordförråd kan kretsen med fördel kombineras med Philips Trimediaprocessor.
 
Programvaran är lagrad ombord på kretsen, och innehåller bland annat algoritmer för brusreducering och ekoutsläckning, vilket gör kretsen möjlig att använda i bullriga tillämpningar, exempelvis bilar.
 
De första produkterna med Hello IC väntas komma framemot slutet av året, då kretsen också ska börja produceras i volym.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)