JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tillverkarna publicerar omstridda SAR-värden
Från första oktober kommer de nio största mobiltelefontillverkarna att publicera SAR-värden för sina nya telefoner. Men metoden kritiseras för att ge missvisande strålningsvärden.
I somras beslutade EUs standardiseringsorgan Cenelec hur mätningarna ska gå till och vilken utrustning som ska användas. Därmed går nu företagen i MMF, mobile manufacture´s forum, en europeisk intresseorganisation för mobiltelefontillverkare, ut med sina SAR-värden offentligt.
 
SAR, eller Specific Absorption Rate, anger hur mycket strålning som tas upp i mänsklig vävnad från mobiltelefonen.
 
MMF lovar också att man innan den sista mars nästa år ska publicera SAR-värden för äldre telefonmodeller som redan finns på marknaden.
Strålning vid 900 MHz
Men trots att metoden standardiserats av Cenelec ifrågasätts fortfarande SAR-värdenas relevans. Kritikerna menar att SAR-värdet, som ger ett mått på strålningen från mobiltelefonen när den sänder med full effekt, inte är ett bra mått på hur mycket mobiltelefonen verkligen strålar när den är i bruk.
 
- Faktum är att en bra mobiltelefonantenn strålar mer vid full effekt än en dålig antenn, vilket ger den bra antennen ett högt SAR-värde, säger Sverker Pettersson på antenntillverkaren Intenna Technology.
 
Men en bra antenn arbetar effektivare, vilket innebär att mobilen kan sända med lägre uteffekt för att uppnå samma fältstyrka vid basstationen som en mobil med sämre antenn.
 
Därför anser Sverker Pettersson att det är olyckligt att en mobiltelefon med en bra antenn får ett högt SAR-värde och därmed klassas som mer hälsofarlig.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)