JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiler och antenner kan samarbeta bättre
Upp till 20 gångers skillnad i täckning mellan olika mobiler

Idag testas antenn och mobiltelefon var och en för sig. Orsaken är att det saknas bra mätmetoder och krav på att testa den färdiga telefonen. Chalmers har utvecklat en testmetod som gör det lättare att avgöra hur bra telefonen verkligen fungerar.
Det kan vara så mycket som tjugo gångers skillnad i täckning mellan olika mobiltelefoner som uppfyller samma GSM-krav. Problemet bottnar i att antennerna inte inkluderas när mobiltelefonerna testas, eftersom GSM-standarden inte definierar vilken antennprestanda som krävs.

- För att veta hur bra mobiltelefonen verkligen fungerar måste även antennen vara med i sluttesten, säger Torsten östervall på Allgon Mobile Communications.

En faktor som komplicerar situationen är att det saknas allmänna mätmetoder för att testa antennens egenskaper. Industrin bakom antennmätningstekniken är inte speciellt samordnad, olika tillverkare mäter på olika sätt.

- Företag och institutioner som säljer mätutrustning har gjort stora investeringar i sina respektive mätutrustningar och vill naturligtvis erbjuda en exklusiv tjänst. Därför finns inget större intresse från deras sida att skapa en gemensam mätmetod, säger Sverker Pettersson på Intenna Technology.

Trubbiga mätmetoder

Jan Carlsson på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP, anser dessutom att traditionella mätmetoder som strålningsdiagram och mätningar i ekofria kammare är för trubbiga instrument för att mäta mobiltelefonens täckningsförmåga och räckvidd.

- De räcker inte till för att bedöma hur bra en rörlig mobiltelefon uppträder i en komplex miljö, säger han.

Han tror i stället på att mäta mobiltelefonens strålningseffektivitet med hjälp av en modväxlarkammare som utvecklats av antenngruppen på Chalmers.

- Metoden är ett enkelt och billigt sätt att mäta utstrålad effekt från antennen.

Modväxlarkammaren mäter hur stor del av den utgående antennstrålningen som förloras till antennen, användaren och den omgivande närmiljön. Den består av en kubikmeterstor metallåda där radiovågorna studsar runt och skapar en flervägsinterferensomgivning som påminner om den miljö som mobiltelefoner normalt befinner sig i. Antenngruppen har fått världspatent på mätmetoden och har valt att kommersialisera den i företaget Bluetest.

SP håller på att bygga en egen modväxlarkammare. Den motsvarar den som finns på Chalmers fast är större och kan göra noggrannare mätningar.

- Vi kommer att kunna göra mätningar inom den närmsta månaden. Nu håller vi på med kalibrering och de sista finjusteringarna, säger Jan Carlsson.

Han tror att det finns en god möjlighet att mätmetoden kan komma att bli standard för mätning av strålningseffektivitet, då dessutom kvalitetsmärkningsföretaget TCO Development kommer att använda metoden för sin kvalitetsmärkning av mobiltelefoner.

Jan Rudling, vd på TCO Development, bekräftar att Chalmers testmetod ingår i den kvalitetsmärkning för mobiltelefoner som man håller på att arbeta fram. På TCO Development anser man dock att kommunikationsförmåga är ett mer pedagogiskt namn än strålningseffektivitet och väljer att kalla parametern för TCP, telephone communication power.

- Hittills har det inte funnits något test som berättar hur bra mobiltelefoner fungerar, den här metoden gör det möjligt att jämföra olika telefoner med varandra, säger Jan Rudling.

Standard för kvalitet

Företaget håller för närvarande på att ta fram en norm för acceptabel kommunikationsförmåga.

- Vi hoppas att bli klara i slutet av september. Då är standarden för kvalitetsmärkningen färdigslipad och vi kan köra igång.

Mikael Westmark på Ericsson Mobile Communications håller med om att det finns ett behov av att kunna mäta på hur strålningseffektiva mobiltelefonerna är.

Men enligt honom är Ericsson kritiskt till att TCO Development, som vinstdrivande företag, går sin egen väg och förespråkar en metod som inte är standardiserad.

- Om man vill införa nya mätmetoder bör man gå igenom de internationella standardiseringsorganen. Det krävs att nya mättekniker tas upp där innan de blir aktuella att använda, säger han.

Men samtidigt som standardiserade testmetoder gör det lättare för tillverkarna att kvalitetstesta sina produkter, öppnar det samtidigt dörren för fria jämförelser av oberoende. Därför är allmänna prestanda- och kvalitetstest är en känslig fråga för mobiltelefontillverkarna.

Mäter enbart i sändarläge

- I framtiden kommer mobiltelefon och antenn att testas mer som en gemensam enhet än vad man gör idag. Det är dock troligt att arbetet kommer att ske internt och att resultaten inte visas upp för omvärlden, säger Sverker Pettersson.

än så länge används modväxlarkammaren bara i Sverige, men på Chalmers hoppas man naturligtvis att mätmetoden ska spridas internationellt.

- Vi demonstrerade den på en antennkonferens i Boston i somras där den väckte stort intresse. Efteråt har vi fått förfrågningar om möjligheten att köpa utrustningen, säger Per Simon Kildal, ansvarig professor på Chalmers tekniska högskola

Per-Simon Kildal skulle vilja utveckla mätmetoden ytterligare. Idag mäter modväxlarkammaren enbart utstrålad effekt i sändarläge och avslöjar inget om hur bra antennen är i mottagarläge.

- Att utveckla metoden till att även kunna mäta mottagareffektivitet ser vi som nästa steg. Det är dock ett omfattande arbete.

Därför har Chalmers och SP lämnat in en ansökan till Stiftelsen för strategisk forskning och Wallenbergsstiftelsen om mera forskningspengar.

- Det dröjer nog ett par månader innan vi får besked om vi får några anslag och därmed kan gå vidare, säger Per-Simon Kildal.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)