JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minsta kretspaketet för Edge-telefoner
Agere tror på Edge som tilläggsteknik till GSM

Agere har tagit fasta på analytikersiffror som säger att 20 procent av alla GSM-telefoner kommer att ha stöd för Edge år 2005, och lanserar ett nytt kretspaket för GSM/GPRS/ EDGE.Paketet är 164 kvadratmillimeter stort, vilket enligt egen uppskattning är 20 procent mindre än konkurrenternas.
- Vi tror att Edge kommer att vara allestädes närvarande om ett par år, säger Andy Craigen på Agere.

Edge är ett tillägg till GSM/ GPRS, som gör det möjligt att få in mer data per tidslucka och därmed höja datahastigheten i GSM-nätet. Edge finns i olika klasser med en bandbredd på upp till 384 kbit/s.

- Vi har angett att vi stödjer klass 10, som ger 200 kbit/s till telefonen och 100 kbit/s ut, men i praktiken klarar kretsen även den högsta klassen. Det är bara det att det inte finns några nät att testa det på ännu, säger Andy Craigen.

Ageres paket om två kretsar innehåller basbandsdelen för alla funktioner som krävs för GSN, GPRS och Edge. Dessutom har den en inbyggd USB-styrenhet, stöd för minneskort av SD- och MMC-typ och gränssnitt för infrarött och Bluetooth. Detta för att göra det lättare att utnyttja bithastigheten även utanför telefonen. Kretsen stödjer samtliga band och modulationstekniker som används för GSM.

- Radiodelen är inte inkluderad, vi koncentrerar oss på basbandet som vi är bäst på och låter samarbetspartners göra rf-delen, förklarar Andy Craigen.

Kretspaketet innehåller bland annat en inbyggd Arm946E-S-processor, cacheminne och DSP-instruktionsset och kör i över 100 MHz. Kretsarna är dessutom ben- och ytkompatibla med Ageres tidigare GPRS-lösning, vilket gör det enkelt för deras befintliga kunder att uppgradera sina telefonkonstruktioner till Edge.

Kretspaketet drivs med ett vanligt 600 mAh-batteri, vilket enligt Agere ska räcka till 180 minuters taltid och 600 timmars standby.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)