JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Den saknade pusselbiten mellan ESL och RTL är här
RTL börjar bli en ohanterlig abstraktionsnivå för konstruktion av dagens kretsar med miljontals grindar.Det har länge talats om nästa nivå, Electronic System Level, men viktiga verktyg har saknats. Nu lanserar Spiratech det första verktyget som klarar av att översätta mellan de olika nivåerna.
- Simulering är billigt, man kan köra det på vanliga Linux-burkar. Men för att göra simuleringen på RTL-nivå börjar det krävas hela datorhallar med Linuxmaskiner, det håller inte, säger Simon Calder, marknadschef på Spiratech.

RTL, register transfer level, har varit den dominerande abstraktionsnivån de senaste tio åren då den ersatte grindnivån.

I flera år har det talats om ersättaren, Electronic System Level, ESL, men inget verktyg för att knyta ihop ESL med RTL har fått genomslag på marknaden.

- Ett problem är att både gate och RTL-nivåerna arbetar med ettor och nollor. ESL, däremot arbetar med funktioner. Det gör översättningen mycket svårare, förklarar Simon Calder.

Grafiskt verktyg
Nu har Spiratech lanserat sin serie med just sådana verktyg, kallad Cohesive. Viktigast i familjen är Cohesive Transformer, en debugger som kan översätta ESL till RTL, och, vilket är mycket svårare, vice versa. Programmet stödjer för närvarande Mentor Graphics simulator Modelsim och Open Source System C Simulator.

- Stöd för fler simulatorer kommer. Open Source-alternativet är inte särskilt bra, så det kan hända att vi väljer att göra vår egen simulator för System C.

Cohesive Transformer har ett grafiskt verktyg där man kan se vad som händer på alla abstraktionsnivåer samtidigt under simuleringen, för att göra sambanden mellan nivåerna så tydliga som möjligt.

Eftersom ESL befattar sig med funktioner behövs det ett funktionsbibliotek. Cohesive Adaptors är Spiratechs ansats till att bygga upp ett sådant bibliotek för samtliga vanliga gränssnitt. I första lanseringen finns det färdiga funktioner för PCI Express, Amba-bussen och UART. Företaget jobbar för fullt med att utöka sortimentet.

Tills dess finns Cohesive Generator, som klarar av att fånga en gränssnittspecifikation och kompilera den till samtliga abstraktionsnivåer. Enligt Simon Calder kan Spiratechs verktyg förkorta utvecklingstiden för nya system avsevärt.

- RTL var aldrig en meningsfull plattform för programvaruutveckling, så den fick man påbörja när kretsen var tillbaka från fabben. Med ESL kan man utveckla mjukvaran parallellt med hårdvaran.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)