JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stöd för Linux under protest
Vem ska nu tala illa om Linux? När jag skriver texter om gratisoperativsystemet Linux brukar jag alltid ringa till Wind River, den ledande inbyggnadsleverantören, för att få en motröst.
Men nu skapar Wind River sin egen Linuxdistribution. Amerikanska Red Hat Linux - Linuxvärldens starkaste varumärke - hjälper till.

För ett år sedan var Wind River den mest högröstade Linuxmotståndaren. Företaget gav skräckexempel om misslyckade och kostsamma Linuxprojekt. Och varnade för att licensreglerna för öppen programvara inte går att kombinera med företagshemligheter. Och för att Linux inte klarar hård realtid.

Men under det senaste året har Wind River svängt alltmer. Företaget har blivit medlem i Linuxorganisationer och ger nu ett komplett stöd för operativsystemet i sina utvecklingsverktyg.

Den sura förklaringen från Wind River är att företaget "följer en trend". Företaget blåser till reträtt men viker samtidigt inte en tum. Det är fortfarande det egna operativsystemet VxWorks som är det "riktiga" inbyggnadssystemet. Linux får vara med vid sidan av, administrera, hantera tjänster.

Wind River har hamnat i ett prekärt läge. För att inte konkurrera med det egna VxWorks, måste företaget tona ner Linux användningsområden.

Samtidigt gör alla andra Linuxleverantörer sitt bästa för att stödja en utveckling där Linux äter sig in på VxWorks territorium. Utvecklarna vill ha Linux funktioner och friheter, och hårdvaran blir allt duktigare på att leverera de extra processorcykler operativsystemet kräver.

Även om Wind River skulle vilja ge ett bredare stöd för Linux är det inte säkert att det kan. Inte ens dagens erbjudande är färdigtuggat. Det kommer att dröja uppskattningsvis ett år innan telekomkorten börjar stödja Red Hat Linux Embedded Linux.

Amerikanska Montavistas Linuxversion stöder redan idag fler telekomkort än Wind River kommer att erbjuda om ett år.

Som läget ser ut är Wind River en marginell spelare på den växande Linuxmarknaden. Det kommer att fortsätta att gå bra att ringa till Wind River för den som vill höra en röst mot Linux.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)