”En hel huggorm”. Så översätts gladeligen ”one full adder” av Googles automatiska översättningsprogram. Vilket ju är rätt på sitt sätt, men galet inom digitaltekniken. Än värre är det att bolag byter namn – ser man inte upp så kan Microchip bli Analog Devices och Micrel översättas med Texas Instruments.
Persondatorn fyller 30 år i år. GSM och webben 20. 3G, Xbox och Sony Ericsson fyller 10. Tittar man på allt annat som hände då så märks tidens gång tydligt.
Hur svårt kan det vara att berätta vad klockan är? Jo, om man anstränger sig kan det faktiskt vara riktigt svårt. Och om man riktigt anstränger sig så kan man få ihop en väldigt komplicerad klocka. Som ändå visar rätt tid. På sitt sätt. Och det är ju snudd på urkul i vissa kretsar.
Årets Geek får blommor och diplom. Dreamhack prisas av Jönköpings kommun. Språktidningen publicerar en bok om varför det heter tonfisk. Och feministtidskriften Bang hyllar nörden i ett helt temanummer. Det är bara att konstatera att Elektroniktidningens läsare är helt rätt i tiden. Äntligen.
Världsmästerskapen i SMS blev en braksuccé för Sydkorea. Inte nog med att den koreanska mobiljätten LG sponsrade evenemanget, det sydkoreanska laget med Yeong-ho Bae och Mok-min Ha vann guldmedaljen och förstapriset på 100 000 dollar. Men världsrekordet slogs av Pedro Matias från Portugal.
Tro’t eller ej, men den mexikanska spritdrycken tequila kan användas för att göra substrat av diamantfilm som kan få halvledande egenskaper om den dopas på rätt sätt. Vem sa att elektronik var en torr vetenskap? En morgon på väg till jobbet köpte Luis Miguel Apatiga med sig en liten flaska billig tequila.
Man kunde tro att högre makt inte behöver hjälp av moderna mänskliga IT-påfund för att kommunicera med fårskocken här i jämmerdalen. Men icke – de kyrkliga samfunden är nutidsanpassade och använder såväl sociala medier som Ipod. Och den okontante kan numera ge kollekt per kreditkort.
Är du trött på allt tal om miljöfarlig elektronik? Och samtidigt sugen på något sött? Då kan kopplingsschemorna på De Elaka och Galna Vetenskapsmännens Laboratorium vara något för dig. Dock går alla komponenter, jag menar godissorter, inte att köpa i Sverige även om det går att komma långt vid lösgodisdisken.
Det finns bara en Elektronikgatan i hela Sverige. Den ligger i Västerås, granne med Kretskortsvägen, Nätverksgatan, Robotvägen och Elmotorgatan. Och i Västra Frölunda i Göteborg finns ett helt kluster av radioinfluerade gatunamn. Men annars är det tunt med elektronikinspirerade gator, vägar och torg i Sverige.
Kan en dator sjunga? Kan flera sjungande datorer bilda en kör? Kan en svensk multiartist samverka med kreatörer på MIT, koppla upp 22 träfigurer till Internet och få det hela betalt av ett stort före detta svenskt spritmärke? Svaret på den sista frågan är ja. Svaret på de två första ligger nog mer i betraktarens ögon. Eller snarare öron.
Svunnen är snart den tid då fotbollsdomare antecknade målskyttar och varningar för hand, och i huvudet höll reda på hur många minuters stopptid som dömts ut. Från och med i år ska sådant hanteras av en liten domardator, utvecklad i Borlänge. Datorn kan dessutom spela in ljud – perfekt för domare som vill styrka vem som sagt vad på planen.
En taklampa som öppnar sig i takt med att energin i hemmet sparas, en ljud- och bildinstallation från vattenfall och ställverk och en väl upplyst torkställning. Det är några verk i utställningen Visual Voltage som ska turnera världen runt i några år för att visa hur svenska konstnärer och formgivare funderat och skapat kring det heta ämnet energi. Flummigt? Njae, inte fullt så illa som det kunde varit.
Fotboll sägs vara ett spel där två lag spelar mot varandra i 90 minuter och på slutet vinner Tyskland. Så kan det förstås bli i sommarens EM i Schweiz och Österrike, ett evenemang som trollbinder sportälskare och får upp tv-försäljningen, åtminstone i de 16 deltagarnationerna.
En hybridbil av kolfiber med en etanoldriven motor, en superkondensator och en elmotor, körd av en lättviktig danslärare. Det är några nyckelkomponenter i Baldos, Luleå tekniska universitets tävlingsbidrag i Shell Eco-Marathon där det gäller att köra så långt som möjligt på så lite bränsle som möjligt.
Minns du golfsvingarmaskinen som gjorde Lasse Åberg till storspelare i Den ofrivillige golfaren? Åt den skrattade publiken gott. Nu har två amerikanska forskare tagit fram en sensorfylld väst och en robot för samma uppgift. På fullt allvar.
Vem ringer barnen till? Vem ringer till deras mobiler? Vad skriver de i sina SMS? Och var håller de egentligen hus? Ditt telebolag vet, och kan snart tala om det för dig. Mot en smärre avgift. Förlorare är inte bara barnen, utan hela teknikutvecklingen.