JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefonin blir programvarustyrd
Framtidens basstationer och mobiltelefoner kommer att kunna klara en mängd standarder.

Detta tack vare en teknik kallad Software Defined Radio, eller programvarustyrd radio.



Framöver kommer mobiltelefoner som fungerar med olika typer av standarder, som GSM, CDMA, Bluetooth och radiolan (IEEE 802.11). Samma telefon kan användas i alla viktiga radionät. Basstationerna går samma väg.

För hela industrin handlar det om besparingar på många tiotals miljarder kronor per år när tekniken slagit igenom.

Software Defined Radio, som på svenska ibland kallas "softradio" eller programvarustyrd radio, handlar om att låta programvara ersätta funktioner som hittills bara klarats med hjälp av speciella radiokretsar, till exempel att generera den radiosignal som mobiltelefonen skall sända eller upptäcka inkommande radiosignal. Förutom programvara kräver detta en hel rad nya snabba digitala signalprocessorer och asicar.

- Inom två till tre år kommer en stor andel av basstationerna att använda programvarustyrd radio. På sikt blir tekniken dominerande. Detsamma gäller för mobiltelefonerna, säger Gösta Lemne, teknikexpert på Ericssons koncernstab, till Elektroniktidningen.

Han räknar med att betydande delar av signalbehandlingen klaras med programvarustyrd radio redan inom ett år. Radiofrekvensfunktionerna kommer inom två år.



Först i basstationerna


Den nya tekniken kommer först att slå igenom i basstationerna. Det blir möjligt för leverantörerna att använda samma grundkonstruktioner i olika basstationer och det som är specifikt för en mobilnätstandard klaras med programvara. Det blir sedan möjligt att uppgradera denna basstation med ny programvara och därmed införa nya funktioner.

På sikt kommer dock konsekvenserna att bli störst på mobiltelefonsidan. Idag finns många separata radionät skräddarsydda för ändamål i olika miljöer, lokala radiolan, privatradionät och de dominerande publika mobiltelefonnäten med ett antal standarder (GSM, CDMA, TDMA, PDC, WCDMA och cdma2000).

När mobiltelefonerna kan utrustas med programvara som klarar flera mobilnätstandarder, privatradiotekniker och radiolan öppnas ett helt nytt perspektiv för industrin. Det blir billigare att producera multitelefoner som klarar alla behov. Mobilabonnenten kan få en terminal som använder Bluetooth i hemmet, GSM på väg till jobbet och radiolanstandarden IEEE 802.11 på jobbet. De dyra privatradionäten kan ha terminaler som även klarar GSM.



Ska spara spektrum i USA


I USA har regleringsmyndigheten FCC, Federal Communications Commission, nu fått upp ögonen för de nya möjligheterna och en utredning har startat som skall klara ut konsekvenserna. FCC hoppas att programvarustyrd radio kan driva fram effektivare frekvensutnyttjande, utöka spridningen av mobila bredbandstjänster och öka konkurrensen mellan nätoperatörerna. FCC räknar med att den nya tekniken även kommer att påverka framtida frekvensplanering, frekvenstilldelning och godkännande av radioterminaler.

Eftersom tekniken gör det möjligt att med hjälp av programvara välja och kontrollera frekvensval och sändareffekt får utvecklingen även konsekvenser för den reglering som gäller för störningskontroll.

De befintliga reglerna måste förändras för att hantera den nya tekniken. Självklart ökar även kraven på harmonisering av regleringen mellan världens länder. Det är nödvändigt om slutanvändarna skall kunna dra full nytta av de nya möjligheterna.



Fördelar med standard


Idag är det telekomindustrin som investerar mest i utveckling av tekniken. Och det finns också en global standardiseringsorganisation, kallad SDR Forum, som nu försöker standardisera tekniken och fördelarna med detta är självklara.

Ursprungligen var det dock militären och underrättelsetjänsten som först visade att tekniken verkligen fungerade. Under de senaste åren har amerikanska försvaret visat att det är möjligt att klara samtrafik mellan de inkompatibla taktiska radiosystemen hos amerikanska armén, amerikanska flottan och amerikanska flyget. De fyra leverantörerna Motorola, Rockwell International, Raytheon och Exigent har byggt programvarustyrda radioplattformar som uppfyller Pentagons krav.

Allra först att ta tekniken i praktiskt bruk var dock underrättelsetjänstens signalspaning, bland annat i USA.

För mer än tio år sedan utvecklade de utrustning som klarar att avlyssna fientliga sändare och då var det helt enkelt rationellt att utveckla mottagare som snabbt kunde ställas om för att ta emot olika radiosignaler.

Göte Andersson



Radio Design har produkt om ett år


Utvecklingsföretaget Radio Design siktar på att ha en plattform för programvarustyrd radio framme inom ett år.

Plattformen, som omfattar både terminaler och basstationer, ska säljas till andra systemtillverkare. Man samarbetar med en av världens fem största mobiltelefontillverkare, men vill inte avslöja vilken.

Med plattformen ska det gå att bygga utrustning som klarar GSM inklusive Edge, CDMA, Bluetooth och radiolan som följer IEEE 802.11.

Man tror också på en stor marknad för "softradio" inom järnvägssignalering samt för personbilar och lastbilar. På tågsidan samarbetar man med Adtranz.

Av Radio Designs cirka 140 medarbetare jobbar 30-40 med detta projekt. Företaget siktar på en rejäl expansion och vill bli 500 personer innan årets slut.GA

AE

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)