JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alla sorters telefoni kan gå genom bredbandsnäten
Ericsson satsar på genombrott för telefoni och mobiltelefoni via bredband. De produkter man visade upp på Cebit skakar om de etablerade teleoperatörerna.
Ericsson vill flytta hushållens telefonitjänst till de nya bredbandsnäten. Den traditionella fasta telefonitjänsten och även hushållens lokala GSM-trafik skall via Bluetooth kommunicera med hushållens bredbandsanslutning.

GSM-operatörerna skall direkt börja konkurrera med de fasta telefonnäten om billig hushållstelefoni och om Internettrafiken med hjälp av de nya GPRS-näten.

Innehavare av bredband och DRG Residential Gateway behöver inget analogt teleabonnemang - ett frontalangrepp på Telia och andra operatörer.

Förlorare blir sannolikt de traditionella telefonbolagen, som Telia. Vinnare blir aggressiva mobiloperatörer som Europolitan Vodafone och nya nätoperatörer som vill konkurrera om fast telefoni.

När GSM, GPRS, lokala Bluetoothnät och de nya IP-baserade bredbandsnäten integreras kommer en stor del av telefonbolagens traditionella analoga telefontjänst att utkonkurreras.

IP-telefonisystem

Vid årets Cebitmässa lanserade Ericsson några produkter som har goda möjligheter att skaka om stora delar av telekommarknaden. Ytterst kommer det att handla om en omfördelning av marknader värda flera hundra miljarder kronor per år, sänkta kostnader och bättre telefontjänster för hushållen. Konkurrenter är på väg eller kommer med motsvarande produkter.

Bland lanseringarna fanns ett IP-telefonisystem som nyttjar bredbandsnätet. Enligt Ericsson kan produkten DRG Residential Gateway helt ersätta den befintliga analoga abonnentledningen. DRG innebär därmed ett aggressivt angrepp på företagets traditionella kunder, som Telia.

- Tekniken är mogen för att klara detta idag, säger Henrik Scharp, vice vd i Ericsson Business Innovation som lanserar produkten.

Ericsson Business Innovation, är den del av företaget som har i uppdrag att våga ta nya grepp vid utvecklandet av nya produkter.

I Sverige finns nu telefonbolag som räknar med att erbjuda mycket billig telefoni till bredbandshushållen med hjälp av DRG. Ett exempel är obegränsad Sverigetrafik för under 200 kronor per månad - verklig lågpriskonkurrens gentemot Telias telefontjänst. Bara på att säga upp sitt fasta abonnemang hos Telia kan hushållen spara 1 400 kronor per år.

Basstation för Bluetooth

Det andra systemet heter Mobile@ home, en Bluetoothbasstation som ansluts till bredbandsuttaget i bostaden eller kontoret. Denna så kallade hembasstation är integrerad med GSM- och GPRS-nät. GSM-telefoner med Bluetooth får en billig mobil telefonitjänst i hemmiljö eller kontoret, GSM-telefonen blir en trådlös telefon. GSM-operatörerna kan därmed erbjuda en billig telefonitjänst som konkurrerar med Telias fasta telefonnät.

En bärbar pc utrustad med Bluetooth kan i hemmet kommunicera med Internet via hembasstationen. Datahastigheten blir upp till 700 kbit/s, snabbare än vad de nya 3G-näten förmår. Denna trafik går via bredband och de nya GPRS-näten till Internet. GSM-operatörer och 3G-operatörer kan därmed erbjuda hushållen en Internettjänst via bredbandsnäten.

Både DRG och Bluetoothsystemet kan nyttjas i bredbandsnät baserade på Ethernet, ADSL och kabel-tv.
Med hembasstationen Mobile@home blir mobiltelefonen (via Bluetooth) en trådlös hemtelefon som kommunicerar med omvärlden via IP-telefoni över bredbandsnätet. I


Hittills har bredbandsnäten så gott som uteslutande nyttjats för snabb Internetaccess. Med de nya systemen kan de även användas för lågpriskonkurrens för masspridda telefonitjänster.

Bluetoothnätet skall nu gå till fältprov. Volymleveranser kommer nästa år, enligt planerna. Ericsson räknar med att ett tiotal nätoperatörer startar prov med det nya systemet i år. DRG har fältprovats under en tid och kommersiella produkter lanseras nu av Ericsson.

Produkterna skall i första hand säljas i Europa där bredbandsutbyggnaden nu tar fart. Bara i Sverige kan detta ge nätoperatörerna möjlighet att öka inkomsterna med uppskattningsvis fem till tio miljarder kronor per år i framtiden.

Ericsson har även utvecklat ett reservkraftsystem för DRG som klarar elavbrott upp till fem timmar. Detta är viktigt för att helt kunna ersätta Telias abonnentledning som har separat elförsörjning för att klara strömavbrott. Bredbandsnäten saknar egen strömförsörjning.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)