JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GSM tar över efter NMT 450
Det europeiska standardiseringsorganet Etsi planerar att utveckla en ny GSM-standard för 400 MHz-bandet, kallad GSM Free Band.

Avsikten är att ersätta befintliga mobiltelefonistandarder, framför allt NMT 450 och tyska CNetz. Den nya standarden beräknas bli klar i början av nästa år.



- Nätoperatörerna väntar att de nya digitala GSM-systemen kan levereras under 2001, säger Torbjörn Stål, produktansvarig för NMT på Ericsson Radio Systems.

Ericsson och Nokia har åtagit sig att delta vid utvecklingsarbetet. Även tyska Siemens stödjer arbetet, enligt de svenska experterna.

Ericsson beräknar att den nya marknaden är värd många miljarder kronor för leverantörerna. Och att flera tiotal miljoner abonnenter kommer att utnyttja de nya näten. Ericsson kallar den nya standarden GSM450.

En av de stora fördelarna med GSM i 400 MHz-bandet är längre räckvidd i radionätet vilket innebär att GSM kan byggas ut till lägre kostnader i glesbygden. Det är särskilt viktigt i till exempel Norden och Ryssland.

I dag beräknar Ericsson att radionätets räckvidd för en ficktelefon är cirka 35 kilometer i GSM 900. I NMT450 är räckvidden cirka 120 kilometer för ett bilmonterat system. GSM 450 skall erbjuda betydligt bättre räckvidd än dessa värden för både ficktelefoner och bilmonterade telefoner. Exakt vilka prestanda som kan klaras är ännu inte klart, en rad tekniska val återstår.



Alla datatjänster


En annan viktig fördel för nätoperatörerna är att GSM 450 erbjuder hela den tjänsteuppsättning som GSM 900/1800 har. Det inkluderar de nya Internettjänsterna och paketdatanätet GPRS. Detta är en stor fördel för GSM- operatörer som idag har NMT450-nät. NMT 450 kommer aldrig att kunna erbjuda lika stort tjänsteutbud som GSM.

Meningen är helt enkelt att abonnenterna erbjuds multibandstelefoner som klarar flera frekvensband; 900-, 1800- och 450-bandet. Därmed kan också abonnenterna nyttja samma telefon i en mycket stor del av världen och täckningen i glesbygden förbättras.

Marknaden för den nya standarden är global enligt de svenska experterna. Idag finns NMT 450 i ett 30-tal länder. Tyska CNetz finns i en handfull länder, bland annat Tyskland, Portugal och Sydafrika. Även fransmännen har ett analogt mobiltelefonnät i 400-bandet. I Latinamerika, Afrika och Asien finns radiofrekvenser lediga eller allokerade för mobiltelefoni i 400-bandet.

I många av dessa länder finns dessutom GSM-nät och tack vare nya GSM 450 kan dessa befintliga GSM-nät byggas ut i glesbygden till lägre kostnader.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)