JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson hoppas sälja gigabitroutrar till BT
När BT upphandlar gigabitroutrar ser Ericsson en chans att få in en fot på denna Ciscodominerade marknad.


Brittiska telefonbolaget BT upphandlar nu snabba gigabitroutrar för att införa IP-baserade realtidstjänster för telefoni och video. Man gör tekniska prov med routrar från tre leverantörer: Cisco, Ericsson och Lucent.

Valet av leverantör är av stor strategisk betydelse eftersom BT ser ut att bli först bland Europas tunga telefonbolag att i stor skala erbjuda IP-baserade realtidstjänster.

Ericsson tror optimistiskt att man vinner upphandlingen:

- Vår gigabitrouter AXI520 klarar högre belastning än någon av konkurrenternas produkter. Den har gått igenom stora prov. Programaran har provats i drift hos amerikanska UUnet/Worldcom, en av världens största internetoperatörer, säger Lennart Norell i Ericsson.

De nya gigabitroutrarna är tunga transitväxlar som i realtid hanterar paketdataströmmarna vid långdistansöverföringen. I Storbritannien kan det behövas ett tiotal sådana avancerade routrar.

Den produkt Ericsson säljer kallas AXI520, vilket i princip bara är en omdöpning av amerikanska Junipers gigabitrouter M40. Ericsson är delägare i Juniper och har rätt att sälja produkten i hela världen. Ciscos produkt heter GSR 12000 och Lucents heter Packstar 6400.



Stor potential


Ericsson provar AXI520 hos flera andra stora telefonbolag. Företaget hoppas att ett positivt besked från BT skall ge en katapulteffekt på marknaden.

Men det är Cisco som dominerar denna marknad. Om Ericsson lyckas är det en sensation, säger en expert hos en nätoperatör. Cisco har sålt över tusen GSR 12000 medan AXI520 är en ny produkt som lanserades i höstas.

BTs prov kommer att visa vilken leverantör som har de bästa produkterna och dessutom hur de framtida IP-näten skall byggas för att klara realtidstjänsterna. Inget annat telefonbolag i Europa gör motsvarande utvärdering, säger Ciscos expert till Elektroniktidningen.

Ett problem för de nya gigabitroutrarna är att de måste fungera i befintliga nät där det redan finns styrsystem för nätdriften på plats. Och det är givetvis Ciscos produkter som dominerar. Både AXI520 och PackStar 6400 måste därför vara kompatibla med Ciscos produkter för att kunna konkurrera.

Samtidigt är det uppenbart att Ericsson, Lucent och de andra absolut vill konkurrera med Cisco om de mest avancerade systemen och att nätoperatörerna vill ha in fler systemleverantörer. BT:s framtidsvision är mycket tydlig.

- Vi ser snabbt ökad efterfrågan i vårt IP-nät för video, audio och telefoni. Vi vill visa att vi kommer att få hög kapacitet i vårt IP-nät, säger Simon Craven, BTs presstalesman.

Den brittiska marknaden för datakomtjänster väntas öka i värde från 39 miljarder kronor idag till 130 miljarder kronor om fem år. BT räknar med att bygga ut med ADSL i stor skala inom ett till två år och då behövs ett IP-nät med hög kapacitet.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)