JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bakslag för UWB-radioteknik
Den amerikanska radiotekniken ultra-wideband radio, UWB, kan störa det mycket viktiga globala satellitnavigeringssystemet GPS. De nya uppgifterna innebär att UWB-baserade system försenas på marknaden. Och det kan i sin tur gynna Bluetooth och produkter för trådlösa nätverk basererade på IEEE 802.11b, IEEE 802.11a och Hiperlan/2.
Uppgifterna kommer från amerikanska National Telecommunications Information Administration, NTIA, via nyhetsbyrån United Press International. UWB-tekniken presenterades för några år sedan och flera amerikanska företag har planer på att lansera radiobaserade hemnät och kontorsnät baserade på tekniken redan i år. Det amerikanska företaget Time Domain planerade tillexempel att starta massproduktionen av kretsar redan i början av året, men nu måste företaget vänta tills den federala regleringsmyndigheten FCC utfärdar slutliga regler och villkor för att nyttja UWB.

- Time Domain hoppas på beslut i slutet av år 2001. Vi väntar oss att vi får klartecken för alla tjänster av stor ekonomiskt betydelse som vi tittat på hittills, säger Jeff Ross, vice VD i Time Domain.

Uppgiften om GPS-störningen publicerades i början av mars av UPI som hänvisar till en ny teknisk studie som nyligen redovisats av den federala amerikanska myndigheten NTIA.

Beskedet är ett uppenbart bakslag för Time Domain som hoppats lansera kommersiella produkter för hemnät och kontorsnät baserade på UWB i år. Förra året i maj angav FCC att de skulle tillåta den nya tekniken, men myndigheten ville dock för säkerhets skull göra ytterligare några tekniska prov. Det är vid dessa prov som uppgiften om störningar kommit fram. FCC har dock inte redovisat något eget offentliga besked om rapporten från NTIA ännu.

Enligt UPI är den amerikanska GPS-industrin allvarligt oroad av beskeden från NTIA.

Det finns dock vägar att kringgå störningsproblemet. Om UWB inte nyttjar de frekvenser som redan är tilldelade satellitnavigering så kan problemet lösas. Den lösningen har flera leverantörer föreslagit, enligt UPI. Detta kan dock leda till att Time Domain tvingas skrota sina färdiga kretskonstruktioner och välja helt nya frekvensband.

GPS disponerar frekvenser i banden 1575,42 MHz, 1227,60 MHz samt 1164-1188 MHz.

FCC presenterade sina planer på ett ge tillstånd för UWB förra året men NTIA och andra amerikanska myndigheter har under en längre tid rest frågor och krävt ytterligare utredningar. Beskedet från NTIA är det första riktiga bakslag som Time Domain och UWB-tekniken hittills råkat ut för.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)