JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson försenad med ADSL - Motorolas krets orsaken
Ericsson har ännu inte levererat den ADSL-utrustning man lovat Telia till augusti, eftersom den nyckelkrets Motorola skulle leverera inte blivit färdig i tid.


- Ericsson har ännu inte levererat någon ADSL-utrustning. De säger att Motorolas ADSL-kretsar inte fungerar som förväntat. säger Claus Clausen, teknisk direktör i Telia Nättjänster.

Motorolas marknadschef Anders Tormod bekräftar förseningarna:

- Vi har valt en hög tekniknivå. Andra halvledartillverkare använder fem kretsar för de funktioner vi vill integrera i en krets. Men vi har inte blivit färdiga med den i tid, säger han.

Kretsen i fråga tas fram vid Motorola Semiconductor Products Division i USA.

Problem har gjort att Cisco tagit ledningen över Ericsson och Alcatel i Telias ADSL-prov för det nya bredbandsnätet.

För leverantörerna står miljardleveranser på spel. Telia har tidigare aviserat investeringar för mer än 10 miljarder kronor vid moderniseringen av telefonnätet. Den leverantör som lyckas i Sverige kan dessutom hoppas på leveranser till andra telefonbolag eftersom Telia globalt sett är tidigt ute med sin utbyggnad.

Cisco har visat att företagets produkter fungerar, och kommersiella prov skall starta. Alcatel har under hösten levererat provsystem, visserligen efter flera månaders försening.

Telia planerar att bygga om sitt telefonnät för bredbandskapacitet och de snabba ADSL-modemen är då en nyckelkomponent. I ett ADSL-system finns två snabba modem, hos abonnenten och i telefonstationen.

Med modem för ADSL-standarden, Asymmetric Digital Subscriber Line, går det idag att överföra upp till 8 Mbit/s nedströms mot abonnenten och 1 Mbit/s uppströms, på de allra flesta av Telias abonnentledningar.

Cisco har Ethernetväxlar medan både Ericsson och Alcatel har ATM-växlar i sina provsystem. Telia utvärderar både växlar och ADSL-teknik.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)