JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson tar bort 20 000 jobb
På två år har Ericsson Infocom minskat sin personalstyrka med 10 000 personer. Nu skall ytterligare 10 000 bort.


Ericsson Infocom är först bland världens tunga telekombolag när det gäller att skära ned personalstyrkan för produktion av traditionella publika telefonväxlar, som AXE, och kontorsväxlar.

De beslut företaget fattat sedan 1995 innebär att antalet anställda reduceras med drygt 40 procent. 20 000 av 48 000 jobb försvinner och det är framför allt fabriksjobben som reduceras.

- Redan för drygt två år sedan informerade jag Ericssons Europafack om att personalneddragningar i storleken 20 000 personer skulle komma tillstånd inom de närmaste åren inom affärsområdet Infocomsystem, primärt på grund av införandet av en helt ny teknikgeneration av AXE-systemet, säger Lars Ramqvist, koncernchef i Ericsson.

Det beskedet gav Ramqvist i förra veckan som förklaring till de mycket kraftiga neddragningarna. Den klara kopplingen till paradprodukten AXE har Ericsson tidigare inte gjort offentlig, enligt de fackliga organisationerna.

Även Ericssons traditionella konkurrenter Siemens, Alcatel, Lucent och Nortel har i varierande grad aviserat personalreduktioner de senaste åren. Men såvitt Elektroniktidningen känner till har ingen offentligt lanserat en personalreduktion med 40 procent inom traditionell kärnverksamhet.



Tidigare än konkurrenterna


Till de fackliga organisationerna har Ericssons företagsledning också sagt att Ericsson gör sin omställning tidigare än konkurrenterna. 10 000 jobb har redan tagits bort från Ericsson Infocom. Antalet anställda idag är 38 000 i hela världen. Ytterligare 10 000 jobb skall nu tas bort, varav 1 000 i Sverige. Förhandlingar om den svenska neddragningen har startat.

Blir det då bara 28 000 anställda kvar på Ericsson Infocom år 2000?

Jan Hedlund, koncernfacklig ordförande i Metall inom Ericsson, hoppas att Infocom skall lyckas med nya AXE, den nya ATM-växeln och nya datakomprodukter och att detta skall ge ökad sysselsättning i fabrikerna.

- Det vore olämpligt att ge en fix siffra för antalet anställda år 2000. Vi kommer att se en fortsatt teknikutveckling och ett troligt behov av effektivisering och rationalisering som följd. I vad mån de framgångar som vi räknar med på marknaden kan kompensera för detta genom behov av nyanställningar är omöjligt att säga, svarar Per Zetterquist, informationschef vid Infocom.

I Sverige är det framför allt metallfacket som tappar mark inom Infocom, ingenjörer och tjänstemän klarar sig bättre. Metall organiserar de arbetare som jobbar i AXE-fabrikerna. 1994, före neddragningarna fanns cirka 6 500 metallare inom de enheter som idag ingår i Ericsson Infocom. Om alla planerade neddragningar genomförs blir bara 600 kvar vid AXE-fabriken i Norrköping.



Mobilnät räddar metall


Räddningen för Metall är att AXE-fabrikerna i Visby, Katrineholm och Nynäshamn konverterats och nu producerar utrustning för mobilnäten. Ericssons fabriker i Hägersten, Kristianstad och delar av Katrinehomsfabriken har sålts.

Utomlands är det Italien och Spanien som tappar mest jobb, enligt de uppgifter Metall fått. 3 000 av 7 000 i Italien och upp till 1 000 av 3 000 i Spanien.

Inom Ericssonkoncernen har Metall trots allt drygt 10 000 medlemmar kvar idag tack vare mobiltelefonin. Inom Infocom reduceras antalet medlemmar med drygt 90 procent men totalt inom Ericssonkoncernen i Sverige har Metall sedan 1994 tappat cirka 20 procent av sina medlemmar. Det är därför inte konstigt att Metall hoppas att Ericssons nya datakomprodukter skall ge nya jobb.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)