JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hushållen kan avgöra strid mellan supersnabba lokalnät
Stor standardstrid om trådlösa lokala nät är under uppsegling. Hiperlan2 står mot IEEE 802.11a. Båda använder 5 GHz-bandet.
Ericsson, Telia, Philips, Sony och Thomson hoppas att Hiperlan2 skall ta hem spelet. Flera hundra miljoner användare hos både industri och hushåll är målet. Men favorit just nu är ändå IEEE 802.11a som stöds av Nokia, Lucent och många andra leverantörer.

- Rent tekniskt finns inga skäl att föra samman dessa standarder eftersom de har helt olika ursprung. Jag räknar med att det blir konkurrens mellan Hiperlan2 och IEEE 802.11a, säger Jan Kruys, expert på Agere System, f d Lucent Microelectronics, som är världens största leverantör av trådlösa lokala radionät.

Bäst investera i båda

Den viktigaste skillnaden mellan de två standarderna är att Hiperlan2 är skräddarsytt för att klara realtidstjänster som video och audio, vilket inte 802.11a är. Däremot klarar båda IP-trafik, har teoretisk kapacitet för 54 Mbit/s och är avsedda för 5GHz-bandet.

- Nya tilläggsfunktioner är under utveckling så att IEEE 802.11a skall klara realtidstjänster, säger Jan Kruys.

På Nokia räknar man med att det kommer att säljas produkter som klarar båda standarderna i Europa, USA och Japan.

- För systemleverantörerna kan det vara säkrast att investera i båda alternativen. Vi har inte valt produktstrategi, säger Marko Niemi på Nokia.

även tyska Siemens förbereder sig för att kunna bli leverantör för trådlösa lokala nät i 5 GHz-bandet .

- Vi ser behov av båda alternativen, säger Riegel Maximilian på Siemens.

Ericsson ser en jättemarknad för Hiperlan2 hos nätoperatörer och inom hemelektronikindustrin. Inom dessa områden ligger Hiperlan2 först, menar företaget.

- Ericsson demonstrerade i december världens första prototyp för Hiperlan2 och företaget är också med och bevakar utvecklingen inom IEEE 802.11, säger Henrik Abramowicz på Ericsson.

Det svenska företaget hoppas dock på harmonisering av de båda alternativen. En mycket tung internationell industrigrupp diskuterar nu möjligheterna för detta. Intel, Microsoft och Compaq är initiativtagare till gruppen, kallad 5GWIAG. Planen är att gruppen skall avge en rekommendation i sommar.

Hoppas på hushållen

Exakt vad utgången blir återstår därför att se. Uppenbart kan det bli så att en mycket tung företagsgrupp väljer att satsa på 802.11a som enda alternativ.

Microsoft planerar att välja bara ett enda alternativ, enligt de uppgifter Elektroniktidningen fått, vilket skulle kunna stärka 802.11a. Det återstår dock att se om Microsoft verkligen fullföljer detta.

IP-baserade tjänster till företagssektorn blir huvudmarknaden när de nya produkterna kommer under nästa år. Det är i princip samma tjänster och samma marknad som idag domineras av standarden IEEE 802.11b som använder 2,4 GHz-bandet. Skälet att gå upp till 5 GHz-bandet är högre kapacitet. I 2,4 GHz-bandet kommer dessutom Bluetooth i stor skala, vilket ökar trängseln.

Det som kan ge Hiperlan2 konkurrensfördel är framför allt om tekniken slår igenom hos hushållen. Det är en sådan utveckling som Philips, Sony och Thomson satsar på. Företagen demonstrerade prototyper av sina egenutvecklade Hiperlan2-produkter vid Consumer Electronic Show (CES) i USA förra veckan.

Samtrafik och roaming

Tanken är att Hiperlan2 skall användas i hemnät. En gateway placeras hos hushållen som hanterar kommunikation med publika bredbandsnät, såsom ADSL och kabel-tv. Tv, digital video och pc kommunicerar trådlöst med denna gateway. All utrustning ansluts med ad hoc-teknik.

För hemelektronikindustrin är IEEE 802.11a inget alternativ eftersom man måste klara de höga realtidskraven för tv och audio.

- Potentialen hos Hiperlan2 är stor. Alla hem kommer att ha Hiperlan2 eller dess efterträdare, säger Erik Schylandet på Philips.

För Hiperlan2 pågår också arbete för att klara samtrafik och roaming med 3G-näten. Avsikten är att användarna skall kunna utnyttja sina bärbara pc och handdatorer för Hiperlan2 på kontoret och i hemmet samt 3G där Hiperlan inte har täckning.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)