JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Egna lösningar skapar problem för 3G
Telia och Japanska NTT Docomo startar WCDMA-nät som inte fungerar tillsammans. När den svenska operatören startar sitt norska 3G-nät i december i år och sitt finska 3G-nätet i januari 2002 så kommer de inte att gå att använda samma telefoner som i NTT Docomos japanska nät.
Samma sak gäller också för norska Telenor och finska Soneras planerade nät. Europa och Japan inför olika versioner av WCDMA-standarden.

- Det blir en inkörningsperiod innan Telias och NTT Docomos 3G-nät går i takt, säger Bengt Broman, vice VD i Telia Mobile.

- En 3G-telefon med ett abonnemang hos Sonera skulle troligen inte fungera i Japan, säger Hans Tiger som är direktör för tekniska frågor hos Sonera Mobile Networks.

Det största problemet när inkompatibla WCDMA-nät nu tas i drift är att mobilabonnenterna får inkompatibla 3G-telefoner. Bengt Broman i Telia varnar för att det kan bli mycket dyrt att lösa detta problem. även om det räcker med en programvaruuppdatering så kan det bli dyrt om hundratusentals telefoner skall uppgraderas.

- Den stora frågan är Docomos 3G-terminaler. De måste uppgraderas om de skall kunna användas i 3G-nät baserade på standarden Release99, versionen från mars 2001. Hur Docomo har tänkt lösa detta vet jag inte, säger Mats Nilsson på Ericsson.

Olika versioner

Ericsson, som är den tyngsta systemleverantören för 3G-nät, räknar med att inkompatibla nät etableras till en början.

- Docomos första mobil kommer nog inte att fungera i Oslo i december 2001 eller Helsingfors januari 2002, säger Mats Nilsson.

även i Europa kommer olika operatörer att införa olika WCDMA-versioner som gör att tekniken inte kommer att fungera fullständigt för mer avancerade tjänster från första början, enligt Hans Tiger på Sonera.

Hur lång inkörningsperioden med Japan blir återstår att se.

- Vi kan inte svara på när en fullständig harmonisering föreligger, det är upp till japanerna att svara på den frågan, säger Esben Tuman Johnsen i Telenor som dock understryker att industrin kommer att nå målet om en helt gemensam standard.

Den första versionen av 3G-standarden WCDMA, Release99 antogs i mars 2000. Avlusning av den har pågått sedan dess. Ett stort antal så kallade change request (CR), ansökningar om ändringar, har godkänts inom standardiseringsorganisationen 3GPP.

Under avlusningen har ett antal tekniska förändringar gjorts. De största förändringarna gäller signaleringen mellan basstationen och terminalen. Det gäller handlar om hur mobilen väljer cell, handover mellan olika basstationer och roaming, samtrafik, mellan länder. En lösning gäller i versionen från juni 2000 och en annan för mars 2001. Docomo har infört egna lösningar på problemen.

Att roaming inte fungerar mellan nät med olika versioner av Release99 är naturligtvis anmärkningsvärt. NTT Docomo försöker nu rädda situationen genom att föreslå ytterligare förändringar i Release99 så att roaming skall kunna klaras. Detta förslag behandlas under vecka 10 av 3GPP på ett möte i USA.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)