JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Videospel känner rörelser
Nintendo använder två mikromekaniska accelerationssensorer för att känna av rörelser i sin kommande spelkonsol Wii. Även Sonys Playstation 3 kommer att ha rörelsesensorer.
Svärdshugg, toppade forehands och full gas på motorcykeln – sådant kan framöver göras betydligt mer realistiskt i Nintendos spelkonsol Wii. Det framgick på spelmässan E3 i Los Angeles igår. Konsolen har en kontrollenhet som består av två delar, en per hand, som är utrustade med varsin mikromekanisk accelerationsgivare (mems-sensor). Spelkonsolen och handkontrollerna kommunicerar via Bluetooth - även det en premiär.

Sensorerna är utvecklade av Analog Devices och ST Microelectronics, skriver tidningen EE Times webbupplaga. Den treaxliga sensorn från Analog Devices är en standardprodukt där sensorn och signalkonditioneringen är integrerade i samma kisel. ST-produkten är optimerad för ändamålet och består av en treaxlig accelerometer och en gränssnittskrets.

ST:s mems-acceleratorer används bland annat i mobiltelefoner för rörelsebaserade användargränssnitt, och som säkerhet i bärbara datorer där hårddisken stängs av om datorn skulle tappas i golvet.

Nintendo är inte ensam om rörelsesensorer – även Sonys Playstation 3 ska använda sådan teknik. Sony ville dock inte uppge några detaljer om tekniken för EE Times.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)