JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem ska göra PR för säker RFID
Tre halvledarjättar och två smartkortföretag har bildat Secure ID Coalition, en förening för att öka upplevelsen av att RFID-kommunikation verkligen är säker.
Datasäkerhet och personlig integritet är två frågor som kommer att bli allt hetare i takt med att RFID-tekniken breder ut sig. För att stämma i bäcken har föreningen Secure ID Coalition bildats av Texas Instrument, Philips Semiconductor och Infineon Technologies, tillsammans med smartkorttillverkarna Gemalto och Oberthur Card Systems.

Föreningen tänker inte i första hand jobba med att göra tekniken säkrare. Nej, här anser de fem att man redan ligger långt framme. Grundtanken är snarare att stävja de missuppfattningar som finns kring RFID och säkerhet. De fem anser att många medieuppgifter kring RFID-teknikens brist på säkerhet är ogrundade, och att ”scoop” om bristande RFID-säkerhet får orättmätigt stort genomslag.

Som exempel anger föreningen de larm om möjligheterna att kopiera uppgifter i RFID-försedda pass som fick mycket publicitet efter den senaste säkerhetsmässan Black Hat i Las Vegas, och ett larm om att RFID kunde sprida datavirus. Båda dessa fick mycket uppmärksamhet i medierna, och båda är enligt föreningen helt grundlösa.

- Ofta är slutsatserna i de här larmrapporterna en blandning av äpplen och apelsiner, säger Tres Wiley, chef för elektronisk dokumenthantering på Texas Instruments, till webbtidningen rfidupdate.com.

Intrång i privatlivet är dock ett reellt hot, menar gruppen. Att spåra skolelevers rörelser med RFID är ett exempel - här har tillämpningen gått för långt, menar gruppen. En del av arbetet kommer därför att riktas mot politiker och lagstiftare, så att den typen av integritetskänsliga installationer undviks i möjligaste mån.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)