JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Electropolis greppar hela Norrbotten
Samarbetsplattformen Electropolis skapades år 2000 för att stärka elektronikindustrin i Kalix. Projektet utvidgas nu till att omfatta hela Norrbotten.
– Vi gör det för att få en bredare samarbetsbas, skapa affärer och öka tillväxten för elektronikföretagen i Norrbotten, säger Anders Högström som är vd på Kalix Electropolis AB.

Electropolis lanserades som begrepp redan år 2000 för att sätta Kalix elektronikindustri på kartan. Två år senare bildades det kommunägda bolaget Kalix Electropolis AB och nu går branschorganisationen IUC Norrbotten in som hälftenägare av Kalix Electropolis.

Tanken är att företagen genom att samarbeta ska kunna ta större uppdrag men också att få till stånd samarbeten mellan produktägande företag och elektronikföretag. IUC Norrbotten har blanda annat ett 90-tal småföretag från de traditionella basnäringarna som medlemmar, däribland skogsindustrin, metall- och gruvindustrin.

Huvuddelen av Norrbottens elektronikindustri finns i Kalix, Pajala och Luleå men via Electropolis vill man även skapa samarbeten med norska och finska företag och forskningsprojekt.

– Målet är att omsättningen ska öka med tio procent i år men vi ska staka ut en plan för 2007 och fem år framåt. Vilka mål vi då sätter upp är inte klart än.

Electropolis har en budget på 1,6 miljoner för i år och Anders Högström jobbar sedan halvårsskiftet på heltid med projektet.

– Jag har varit runt och träffat elektronikföretag i Norrbotten. Den 22 till 23 augusti hade vi ett startmöte i Pajala med ett 15-tal företag.
Nästa vecka, på mässan Electronix, ställer fem av företagen från Electropolis ut i en gemensam monter (B05:20). Det är Electrotech, Microbit, Micromakarna, Rubico och Samhall.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)