JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Böj och pek i samma skärm
Världens första böjliga bildskärm med pekfunktion har visats upp av forskare vid Arizona State University. Genombrottet kom efter att metallskiktet i skärmens bakplan ersatts av ett plastmaterial.
De metoder som används för att få in pekfunktioner i bildskärmar har hittills inte kunnat användas på de flexibla skärmar som inom kort är på väg från forskningslabben. Den vanligaste tekniken är resistiv och går ut på att skapa kontakt mellan två ledande lager vid tryck. Den kräver en luftspalt mellan lagren, vilket inte fungerar när skärmen ska böjas. Kapacitiv teknik, som används i en del mobiltelefoner, fungerar inte heller eftersom det kräver ett ledande lager av en tunn film gjord av indium-tenn-oxid, och detta material spricker lätt om det böjs.

Återstår induktiv teknik, där en magnetisk pekpinne - stylus - inducerar ett fält i ett ledarlager bakom skärmen. En viktigt poäng med denna teknik är att bildkvaliteten inte störs, eftersom funktionerna för pekkänslighet ligger bakom själva bilden. Det är denna metod som forskarna vid Arizona State University använt. Men man var tvungen att byta ut det tunna bakplan av rostfritt stål som de flesta flexibla skärmar är uppbyggda på mot något annat, eftersom metallen annars skulle stoppa de nödvändiga elektromagnetiska fälten.

Lösningen blev polyetylennaftalat, ett material som marknadsförs av kemijätten Dupont undernamnet Teonex PEN. Materialet används redan för tunnfilmsskärmar, och ger tillräckligt god mekanisk hållfasthet samtidigt som det inte hindrar induktionen av elektromagnetiska fält.

Forskarna har visat upp sin skapelse i en Youtubevideo, och säger till tidningen Technology Review att man mött stort intresse från den amerikanska militären, som är beredd att betala bra för att få fram tunna, lätta displayer som är tåliga och strömsnåla.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)