JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Botten nådd för foundries
TSMC och UMC, de två taiwanesiska bolag som står för över hälften av världens kontraktstillverkning av halvledare, har båda minskat sin försäljning med omkring 60 procent det senaste året. Men nu ser botten ut att vara nådd.

Foundries, företag som tillverkar halvledare på uppdrag, har drabbats hårt av finanskrisen. Jämfört med ett år bakåt i tiden har siffrorna gått från dåliga till katastrof - i februari låg TSMCs försäljning 63 procent under februari i fjol, och UMC på minus 56 procent. De båda taiwanesiska bolagen är etta och tvåa på foundrymarknaden och står tillsammans för över hälften av all fristående halvledarproduktion.

Nu säger dock åtminstone TSMC att man ser ljuset i tunneln. Mars väntas bli bättre än februari, tack vare nya beställningar för kretsar till platta skärmar där lagren hos handlarna nu ser ut att vara rensade, och tack vare ökade beställningar från storkunden Altera, vars FPGA-kretsar gynnas av 3G-tillväxten i Kina skriver nyhetstjänsten Digitimes.

UMC, som är tredjedeln så stort som TSMC och som drabbats både tidigare och hårdare av krisen, ser också ut att få del av uppgången. UMC har Xilinx som stor kund, ett företag som liksom konkurrenten Altera torde gynnas av Kinas 3G-efterfrågan.  Och visserligen registrerade UMC sitt nionde kvartal i rad med negativ tillväxt, men den här gången var nedgången jämfört med månaden innan bara 0,3 procent. Februari var faktiskt inte fullt så dålig januari, jämfört med motsvarande månad året innan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)