JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Leab bantar lagret

Leab bantar lagret

Elektroniktidningen fick en pratstund på Elmiamässan med Martin Linder som tillträdde som vd på kontraktstillverkaren Leab den första mars i år.
Vad har du gjort under ditt första halvår som vd?
– Vi har jobbat mycket med lean för att få ned kapitalbindningen. Bland annat har vi fått ned lagret med 20 procent vilket förbättrar kassaflödet.

Ni passerade 400 miljoner i omsättning i fjol, hur går det i år?
– Försäljningsmässigt har vi klarat oss bra , hittills i år är vi ner 5 procent. I fjol hade vi några fantastiska månader i slutet av året, det kanske inte upprepas i år.

Varför har ni gått så mycket bättre än snittet i branschen?
– Vi har en bra kundmix där stora flertalet av kunderna inte är så konjunkturkänsliga. Det andra är att vi tagit in kunder under fjolåret som rampat upp under året. Dessutom har vi varit snabba med att anpassa kostnadsbilden.

Du menar att ni har sagt upp folk?
– Jo, men för att också få en positiv klang på det så har vi varit tvungna att ta tillbaka fem personer för att klara november och december.

Innebär det att marknaden vänt upp?
– Det är lite väl tidigt att tala om vändning, däremot har det bottnat.

Många trodde att lågkonjunkturen skulle leda till en konsolidering men jag tycker inte man sett så mycket av det?
– Tycker du inte? Fabec, Elektromekan och Note Skellefteå, tre tillverkare som var tämligen stora för ett och ett halvt till två år sedan och vad händer med dem nu? Jag tror inte att vi sett slutet än, även om man kanske hade förväntat sig fler strukturaffärer.

– Men storlek är inte allt. Du kan ha som säljargument att storlek ger inköpsfördelar men i slutändan får du inte det. De dyra komponenterna, som är unika för varje kund, kan man inte göra så mycket åt.

Vad händer framöver med Leab?

– Vi pitchar långsiktighet, pålitlighet och stabilitet. Det låter tråkigt men är glödheta säljargument i dessa dagar när det är många kunder som kommer till oss för att de är oroliga för sina produkter.

Ni har visserligen tillverkning i Baltikum men överväger ni inte att skaffa fabriker i Polen eller Kina som många av era konkurrenter gjort?
– Neeej, säger Martin Linder med emfas.

– Inte i dagsläget och vi funderar inte heller på att komplettera med mekanik eller plast. Vi frestas inte heller av Polen eller Kina. Vi blir vid vår läst. Tittar man på våra produkter är det mycket lackning och ingjutning. Det är inte värt risken att flytta när man har så små volymer som många av våra kunder har.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)