JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft släpper öppenkod för inbyggare
Microsofts inbyggnadsplattform Dotnet Micro Framework blir öppen källkod. Det meddelar företaget på en utvecklarkonferens i Los Angeles.
Samtidigt som Dotnet Micro Framework (".NET Micro Framework") släpps i version 4.0 förvandlar Microsoft nästan hela källkodsbasen till öppen källkod. Licensen är densamma som används för webbservern Apache 2.0 som är populär inom inbyggnadssamfundet och renlärig ur ett öppen källkodsperspektiv – den är kompatibel med Linuxkärnans licens GPL.

Två programbibliotek ingår inte i frisläppandet – ett för TCP/IP och ett för kryptering, eftersom de inte är Microsofts egendom.

Microsoft säger sig vilja fortsätta att vara personligen involverat i utvecklingen sitt skötebarn. Företaget drar också igång ett utvecklarforum för Micro Framework på denna adress (länk).

Dotnet Micro Framework är en doldis bland Microsofts programmeringsverktyg. Och unik i det avseendet att det är inriktat på "riktiga" inbyggda system (tänk "200 kbyte Arm7") till skillnad från de terminaltillämpningar där vi ser Windows XP och den fickelektronik som använder olika varianter av Windows CE som användargränssnitt.

Micro Framework är också – vilket fortfarande är ovanligt i inbyggnadsvärlden – en programmeringsplattform på en hög abstraktionsnivå. Tanken är att du snabbt ska kunna kasta ihop korrekt och energieffektiv styrning till ett inbyggt system. Betydligt snabbare än om du varit hänvisad till hårdvarunära språk som assembler, C eller C++.

Elektroniktidningen har tidigare skrivit om Micro Framework (länk till arkivsökning).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)