JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Medalj till MC2-grundare

Medalj till MC2-grundare

Olof Engström, professor i fasta tillståndets elektronik, får årets Chalmersmedalj för sitt arbete med skapa Chalmers nanotekniklabb och MC2-byggnaden.
Idag är mikro- och nanoelektronik en av Chalmers starkaste forskningsmiljöer, men så har det inte alltid varit. Det beror mycket på det arbete som professor Olof Engström lade ner inför uppförande av MC2-byggnaden år 2000 (länk), och invigningen av labbet året därpå. Investeringen är en av Chalmers största i modern tid.

I huset samordnades alla Chalmers mikro- och nanofabrikation. Tack vare satsningen lyckades flera forskningsgrupper på högskolan etablera sig internationellt. Labbet har de senaste åren också fått stöd av EU-kommissionen vilket attraherat många europeiska forskare.

Olof Engström var föreståndare för MC2-labbet från 1999 till 2003, och före dess dekanus vid E-sektionen. Idag ägnar han större delen av sin kraft kring forskning i nanostrukturer och halvledarkomponenter i flera EU-finansierade projekt.

Engström är en av två Chalmersmedaljörer i år, han delar äran med Oliver Lindqvist, professor i oorganisk kemi. Medaljen instiftades 1948 till 200-årsminnet av William Chalmers födelse, och tilldelas den som "genom intresse och värdefull insats främjat högskolans verksamhet och utveckling". Medaljmottagningen sker vid den årliga promotionen, den 22 maj.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)