JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbolag höjer priserna
Uppgången på halvledarmarknaden har lett till brist på vissa komponenter, med ökade ledtider och höjda priser som följd. Enligt en rapport från investmentbanken FBR har Texas Instruments höjt priserna på vissa av sina halvledare med 40 procent.
Enligt tidningen EE Times kryllar det just nu av rapporter om ökade priser och längre ledtider, då efterfrågan tagit fart på många slutprodukter och många tillverkare också vill fylla sina lager från de extremt låga nivåer som rådde i höstas.

Texas Instruments pekas ut av investmentbanken FBR som det företag där efterfrågan mest överstiger tillgången, men även International Rectifier, Fairchild, On Semiconductor och ST Microelectronics nämns i en rapport därifrån.

Även keramiska kapacitanser från Kemet, AVX och flera japanska tillverkare sägs vara bristvaror. Och hos kiselsmedjorna TSMC och UMC är det lång kö till produktionen i 300 mm-linorna, och viss kö även till 200 mm-linorna. Där kan dock den som vill betala köpa sig en plats längre fram i kön.

Enligt FBR innebär bristsituationen att priserna kommer att öka än mer, framför allt på minnen, och då främst DRAM och NAND-flash.

Prisökningarna har redan börjat. Många standardprodukter har gått upp 5-10 procent i pris, enligt rapporten. Texas Instruments sägs ha höjt priserna med 20-40 procent på en del standardprodukter.

Prisuppgången är dock ojämnt fördelad. Flera halvledartillverkare har inte höjt sina priser alls, och har heller inte några problem med ökade leveranstider.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)